X
SULJE MAINOS
Joe Biden ja Emmanuel Macron (oik.). LEHTIKUVA / AFP Patrick Semansky

Joe Biden hyvitteli sukellusvenekohua Ranskan presidentille

Ranskan lähettiläs palaa ensi viikolla Washingtoniin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat tänään Bidenin pyynnöstä. Tapaamisessa puhuttiin sukellusveneistä, joita koskeva kohun takia Ranska kutsui viime viikolla Yhdysvaltain-lähettiläänsä kotiin.

– Molemmat johtajat totesivat, että tilanne olisi hyötynyt siitä, että liittolaiset olisivat avoimesti keskustelleet asioista, jotka koskettavat Ranskan ja eurooppalaisten liittolaisten strategisia etuja, Macron ja Biden toteavat yhteisessä kannanotossaan.

He tapaavat uudelleen lokakuussa Euroopassa, jolloin tavoitteena on saavuttaa ”jaettu yhteisymmärrys”. Macron sanoo, että Ranskan Yhdysvaltain-lähettiläs palaa Washingtoniin ensi viikolla. Tämä aloittaa heti intensiivisen työn Yhdysvaltain hallinnon kanssa.

Bidenin mukaan on tärkeää, että Ranska ja Eurooppa sitoutuvat Tyynenmeren alueen kehittämiseen, ja hän antaa tunnustusta EU:n tuoreelle Tyynenmeren alueen strategialle. EU julkaisi strategian vain päivää sen jälkeen, kun Australia ilmoitti keskeyttävänsä sukellusveneyhteistyön Ranskan kanssa ja vaihtavansa sen tilalle Yhdysvallat ja Britannian.

– Yhdysvallat myös tunnustaa voimakkaamman ja suorituskykyisemmän EU-puolustuksen merkityksen, ja katsoo sen parantavan transatlanttista ja globaalia turvallisuutta sekä täydentävän Natoa, yhteisessä julistuksessa todetaan.

Lue myös: Boris Johnson ranskalaisille: Antakaa jo olla

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt