Järkyttävä kuvaväärennös Suomesta raiskausmaana kiertää jälleen maailmalla

Käsitellyssä kuvassa on katujuliste, jonka mukaan ”Raiskaus – voit tehdä sitä Suomessa”.

Kuva alkuperäisestä julisteesta on yllä olevan kuvakarusellin ensimmäinen kuva, joka on näkyvillä automaattisesti. Karusellin toinen kuva on maailmalla leviävä väärennös. Se on monen mielestä vastenmielinen. Jos luulet pahoittavasi siitä mielesi, ei kuvakarusellia tule klikata.

Nettihuhujen teilaamiselle omistautunut Snopes-saitti kertoo Suomi-valokuvan olevan väärennetty. Saitin mukaan eräät sivustot kuten USA Daily Politics ovat tällä viikolla julkaisseet sen.

Lähi-idässä ilmestyvä Albawaba julkaisi muokkauksesta jutun torstaina. Julkaisun mukaan kuva on alkanut jälleen kiertää Kölnin tapahtumien nostaman keskustelun seurauksena.

Kuva lienee muokattu Suomessa. Viime syksynä se julkaistiin amerikkalaisella natsisivustolla. Se on nähty myös eräissä blogeissa.

Käsitellyssä valokuvassa on juliste, jonka piirroksessa kolme mustaa miestä vaikuttaa olevan raiskaamassa vaaleaa naista. Raiskaus/Raiskaus/Raiskaus/Voit tehdä sitä Suomessa/Pakolaiset voivat tehdä mitä vain!/Ota yhteys Suomen lähetystöön nyt/Sinua ei rangaista! kuuluvat julisteen englanninkieliset tekstit. Suomalainen huomaa myös julisteeseen laitetun vihreiden tekstilogon, joka kertoo väärennöksestä heti.

Snopesin mukaan muunneltu kuva on kiertänyt ainakin vuodesta 2008 ja se on todennäköisesti tehty vihreiden leimaamisen tarkoituksessa.

Alkuperäinen valokuva esittää Doctors Without Borders -järjestön julistetta Liberiassa. Ironisesti kyseessä oli raiskauksen uhreille tarkoitettu mainos hakeutua ilmaiseen hoitoon.

Kommentit