Italian vaalitulos antaa pohtimisen aihetta. LEHTIKUVA/AFP

Italiaa uhkaa 300 miljardin euron kriisi – ”turpiin tulee”

Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan Italia on vaarassa ajautua rahoituskriisiin.

– Jos Italian hallitus toistaa Syrizan strategian ja valitsee suoran hyökkäyksen suhteessa Brysseliin ja Frankfurtiin, turpiin tulee, Risto Murto tviittaa.

Vasemmistolainen Syriza on Kreikan suurin puolue. Se on hallinnut Kreikkaa Itsenäiset kreikkalaiset -pienpuolueen kanssa vuodesta 2015.

Varman toimitusjohtaja Murto on liittänyt tvittiinsä tilaston Italian velkatilanteesta seuraavan 12 kuukauden ajalle. Italian valtiolla erääntyy vuoden aikana maksettavaksi peräti 300 miljardin euron edestä velkoja.

– Tällä määrällä saadaan rahoituskriisi jo aikaiseksi, Murto varoittaa.

Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen kysyy tviitin kommenttiketjussa, voidaanko Italian orastavaa rahoituskriisiä lietsoa jotenkin Brysselissä ja Frankfurtissa. Hän huomauttaa, että Italia joutuu kriisin myötä muiden maiden riesaksi, eikä niillä ole varaa sitä auttaa.

– En tiedä onko Italian ulkopuolella tarvetta lietsoa kriisiä, mutta EKP joutuu jälleen nopeasti mahd kriisin keskiöön pankkijärjestelmän kautta. Luottoluokittajat voivat antaa vauhtia, Risto Murto vastaa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt