ISIS-terrioristeja propagandavideolla. (Kuva: VOX)

ISIS:n johtaja paljastui petturiksi

Asiakirjat osoittavat Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawlin olleen USA:n tietolähde.

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi hiljattain sotilasasiakirjoja, joiden mukaan terroristijärjestö Isisin nykyiseksi johtajaksi väitetty Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli ilmiantoi kymmeniä Isisin jäseniä USA:n kuulustelijoille ollessaan Camp Buccan vankilassa Irakissa vuonna 2008, kertoo Foreign Policy (FP).

Yhdysvaltojen sotilasakatemia West Pointin terrorismin vastainen keskus julkaisi kuulusteluraportit jo syyskuussa, mutta asiakirjojen merkitys ja kyky torjua Isisin vaikutusvaltaa näyttävät jääneen USA:n presidentinvaalien ja koronapandemian varjoon.

FP:n mukaan asiakirjat tarjoavat mahdollisuuden heikentää Isisin brändiä ja imagoa.

Yhdysvaltain ja sen johtaman kansainvälisen liittouman tekemät iskut ovat harventaneet terroristijärjestön johdon rivejä. Samalla Isisin vaikutusvallan heikentymisestä aiheutunut paine kärjistää organisaation sisäisiä jännitteitä. Myös ulkoiset jännitteet al-Qaidan kaltaisten kilpailijoiden kanssa ovat kasvaneet.

FP:n mukaan Isisin johtajan – ”sotanimeltään” Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi – uskottavauutta ja auktoriteettia voidaan horjuttaa paljastamalla hänet ilmiantajaksi.

Yhteensä 66:sta al-Mawliin liittyvästä raportista julkaistiin vain kolme. Asiakirjat kuitenkin osoittavat hänen olleen tietolähde.

Yhdysvaltain ulkoministeriön ja YK:n tuoreiden raporttien mukaan uusi Isis-johtaja on al-Mawli. Näin ollen se tarkoittaisi sitä, että järjestöä johtaa mies, joka ilmiantoi Isisin jäseniä mukaan lukien useita Mosulissa toimineita korkea-arvoisia johtajia.

Al-Mawlin kerrotaan antaneen yhdysvaltalaisille kuulustelijoille kollegoidensa tuntomerkit ja puhelinnumerot. Hänen sanotaan jopa tunnistaneen kyseiset henkilöt ja heidän edeltäjänsä organisaation hierarkiassa.

Yhdysvaltain joukkojen tekemät terrorismin vastaiset operaatiot Mosulissa vuosina 2008–2009 tuhosivat pahoin Isisin johtoa. Al-Mawlin uskotaan tunnistaneen useita kohteita tammikuussa 2008.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt