X
SULJE MAINOS
Pfizerin koronarokotetta annostellaan ruiskuun. LEHTIKUVA/AFP Patrick T. Fallon

IS: Tämän vuoksi rokotustahti Suomessa lässähti

THL:n asiantuntijan mukaan iso osa rokottamattomista ei koe rokotusta tarpeelliseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa syitä Suomen hidastuneelle rokotustahdille. Hänen mukaansa kyse ei ole rokotevastaisuudesta vaan siitä, että suurin osa rokottamattomista ei vain koe rokotusta tarpeelliseksi.

– Ajatellaan, ettei siitä ole mitään hyötyä minulle. Ja onhan se totta, että nuoren ihmisen todennäköisyys saada vakava tautimuoto on pieni. Mutta kun sitä ei voi koskaan etukäteen tietää, kenelle se vakava tauti tulee. Vakavan taudin syntymekanismista ei edelleenkään ole tietoa, Kontio sanoo.

Kontion mukaan syy sille, että rokotus koetaan tarpeettomaksi voi johtua siitä, että Suomi on selvinnyt pandemiasta melko hyvin.

– Korkeamman rokotuskattavuuden maissa on koettu todella vaikeat epidemiatilanteet ja rajut rajoitustoimet ulkonaliikkumiskieltoineen. Täällä koronaa ei ole koettu samalla tavalla, muualla on eletty koronan kanssa ihan eri todellisuutta kuin Suomessa, Kontio sanoo.

Kontion mukaan yksi syy hidastuneeseen rokotustahtiin on myös Suomessa käytettävä 12 viikon annosväli, jota ei ole muiden EU-maiden tapaan yleisesti lyhennetty. Hänen mukaansa nyt on tärkeää, että kaikki ottavat kummatkin rokoteannokset suositusten mukaisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt