X
SULJE MAINOS
Hartolan Kivibaari on ollut toiminnassa kolme vuotta. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IS: Kylän baari sijaitsee liian lähellä tietä, sulku uhkaa

Päätöksen epäjohdonmukaisuus ihmetyttää alueen yrittäjiä.

Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (Ely) haluaa sulkea päijäthämäläisen baarin sen epäkäytännöllisen sijainnin vuoksi, uutisoi Ilta-Sanomat.

Hartolassa sijaitseva Kivibaari on Ely-keskuksen mukaan liian lähellä maantietä. Laissa puhutaan tien suoja-alueesta, joka ulottuu maantien keskilinjasta 20 metriä molemmin puolin. Suoja-alueelle ei saa pystyttää edes aitaa tai kylttiä, saati ravintolaa.

Poikkeustilanteissa paikallinen Ely-keskus voisi antaa yritykselle poikkeusluvan. Ahosen Kivibaari ei kuitenkaan Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan ollut poikkeuslupaan oikeutettu.

Kivibaarin omistaja on päätöksestä hämillään. Ely-keskuksen mukaan ravintolatoiminta haittaa tienpitoa ja näkyvyyttä tiellä, vaikka miehen kerrotaan tosiasiassa raivanneen risukkoa sen ympäriltä.

Autoja syrjäisellä tiellä kulkee päivittäin vain muutamia.

– Eihän tietä hoideta muutenkaan, paitsi jos me kyläläiset sitä erikseen vaadimme. Auraukseen tämä ei voi vaikuttaa, koska kahvila on talvet kiinni, Ahonen toteaa IS:lle.

Päätös on hänen mukaansa muutenkin epäjohdonmukainen. Kivibaaria vastapäätä sijaitsee vanha kyläkauppa, joka on vielä baariakin lähempänä tietä.

Parhaillaan Kivibaari toimii väliaikaisella kunnan myöntämällä poikkeusluvalla, joka päättyy vuoden vaihteessa. Toistaiseksi onkin epäselvää, voiko baari enää avata ovensa tulevana kesänä.

Pirkanmaan Ely-keskuksen lupapäällikkö Petteri Pietilä painottaa, että Ely-keskuksen antamassa päätöksessä on kyse lainsäädännöstä, josta poikkeaminen edellyttää erityistä syytä, jollaista he eivät ole tässä tapauksessa saaneet. Pirkanmaan Ely-keskus käsittelee vuosittain noin 17 500 tienpidon lupaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt