Iranin presidentti Hasan Ruhani ilmoitti öljylöydöksistä 10. marraskuuta 2019 Yazdin kaupungissa pitämässään puheessa.(Photo by HO / Iranian Presidency / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Iran löysi uuden öljylähteen

Uusi öljykenttälöydös voi lisätä maan öljyntuotantoa jopa kolmanneksen.

Iranin presidentti Hasan Ruhani ilmoitti maan löytäneen eteläosastaan Khūzestānista uuden 53 miljoonaa öljybarrelia tuottavan öljykentän, kertoo Al-Jazeera. Löydös voi lisätä peräti kolmanneksen verran maan todistetusti 150 miljoonan barrelin suuruisia öljyvarantoja.

Iranin öljyreservit ovat tällä hetkellä mailman 4. suurimmat. Uusin kenttä olisi maan toisiksi suurin suurimman ollessa Ahvaz, jonka varannot ovat 65 miljoonaa barrelia. Kentän laajuus on 2400 neliökilometriä ja syvyydeltään 80 metriä.

Ruhani puhui Keski-Iranissa Yazdin kaupungissa. Samalla hän uhosi, että Yhdysvaltain sanktiot ovat mahdollistaneet uudet öljylähdelöydökset.

– Minäpä kerron Valkoiselle talolle, että heti kun aloitte sanktioida Iranin öljynvientiä, maamme työläiset ja insinöörit onnistuivat löytämään 53 biljoonaa barrelia öljyä, sanoi Ruhani.

Al-Jazeeran haastattelema öljyasiantuntija kuitenkin huomauttaa, ettei öljylähdelöydös vielä tarkoita tuotantoa. Kyseessä oli vasta teknisten tietojen sijaan poliittinen ilmoitus. Tuotannon aloittamiseen menee vähintään 2-3 vuotta ja tuskin koko varantoa on mahdollista hyödyntää, vaan vain 20-30 prosenttia siitä, mikä on silti suuri määrä.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt