Saksassa kaikki alkoi suolansirottimesta.  Paul Goyette  CC BY-SA 2.0 WIki Commons

Infektioketju alkoi ruokalan suolasirottimesta

Koronaviruksen lähtöpiste etsittiin Saksassa tarkasti.

Saksan koronavirusepidemia lähti liikkeelle saksalaisyhtiön kiinalaisesta työntekijästä. Hän oli ”Potilas Nolla”, joka oli Kiinasta käymässä ja söi työpaikkansa päämajan ruokalassa.

Tapahtumien kulku on jäljitetty Saksassa poikkeuksellisen tarkasti. Sillä katsotaan voitetun aikaa koronaa vastaan taistellessa, kun tautiketjut on aggressiivisesti etsitty ja mukana olleita eristetty.

Kiinalaisnainen oli ”Potilas Nolla”. Hänestä alkanutta koronan ”Münchenin kohorttia” selvitti 40 tutkijaa.

Kyse oli tammikuun 22. päivän lounaasta autojen Webasto-varaosayhtiössä pienessä Stockdorfin kaupungissa lähellä Münchenia. Kiinasta käymässä ollut työntekijä pyysi ruokapöydässä kollegaansa ojentamaan suolasirottimen. Tutkijoiden mukaan samalla siirtyi koronavirus.

Webaston toimitusjohtaja kertoi 27. tammikuuta yhden työntekijänsä saaneen koronatestistä positiivisen tuloksen. Shanghaissa yleensä työskennelleen naisen vanhemmat olivat käyneet Wuhanista naisen luona 19. tammikuuta, ennen hänen Saksan-matkaansa, ja saaneet jätettyä taudin itämään.

Kiinalaisnainen oli tuntenut Saksaan tultuaan epätavallisia rinta- ja selkäkipuja ja oli väsynyt, mutta piti oireita aikaerosta johtuvana ja osallistui Saksassa työpaikan kokouksiin. Palattuaan Kiinaan hän sai positiivisen testituloksen, kuten vanhempansakin, ja joutui sairaalaan.

Nainen tartutti ensimmäisenä Webastossa työkollegan, joka istui hänen vieressään pienessä kokoushuoneessa 20. tammikuuta. Merkityksellisimpiä olivat neljäntenä ja viidentenä tartunnan saaneet.

Nelonen pyysi ruokalassa selkänsä takana istuneelta suolaa ja tartutti viidennen. Tästä tuli ensimmäinen viruksen saaja, joka ei saanut sitä ”Potilas Nollalta” eli kiinalaisnaiselta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt