Verkkouutiset

Ilmalämpöpumppua ei voi asentaa omin päin taloyhtiössä

Ilmalämpöpumpuista voi aiheutua vaurioita talon rakenteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilmalämpöpumpun asentaminen ei onnistu taloyhtiössä noin vain, muistuttaa Isännöintiliitto. Jos osakas haluaa asentaa ilmalämpöpumpun, hänen täytyy tehdä ensin muutostyöilmoitus taloyhtiölle.

Ilmoitus täytyy tehdä kaikista sellaisista remonteista tai muutoksista, jotka koskevat talon rakenteita tai vaikuttavat julkisivun ulkonäköön.

Ilmalämpöpumppulaitteistoa asennetaan sekä asunnon sisälle että esimerkiksi parvekkeelle, ja asennustyössä täytyy porata ulkoseinän rakenteita.

– Ilmoittaminen liittyy kunnossapitovastuuseen, joka jakautuu osakkaan ja taloyhtiön välillä. Taloyhtiö vastaa rakenteiden, kuten ulkoseinän kunnosta. Siksi siihen vaikuttaviin töihin tarvitsee aina yhtiön luvan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo tiedotteessa.

Asennuslupaa ei aina heltiä

Taloyhtiöissä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuihin eri tavoin, eivätkä kaikki hallitukset anna asennuslupaa. Syitä voi olla monia.

– Hallituksen täytyy päätöksissään pohtia asiaa koko taloyhtiön kannalta. Ilmalämpöpumpusta voi esimerkiksi tulla kondenssivettä, joka talon rakenteisiin päästessään aiheuttaa vaurioita, lakiasiantuntija Laura Lithenius kertoo.

Hän muistuttaa, ettei lupaa välttämättä ehditä myöntää parissa päivässä, vaan sitä täytyy varautua odottamaan. Hallitus voi joutua selvittämään esimerkiksi paikkakunnan rakennusvalvonnalta lupa-asioita ennen luvan myöntämistä.

Periaatepäätös yhtiökokouksessa

Koska ilmalämpöpumppujen asennus jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä, kannattaa osakkaiden tehdä periaatepäätös ilmalämpöpumpuista yhtiökokouksessa.

– Yhtiökokouksen päätöksellä asia tulee kerralla selväksi. Myös ilman yhteistä päätöstä taloyhtiöissä täytyy aina noudattaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Hallitus ei siis voi antaa yhdelle osakkaalle lupaa ilmalämpöpumppuun ja evätä sitä toiselta, vaan säännöt ovat kaikille samat, Lithenius korostaa.

Silloin kun taloyhtiö antaa asentamiselle luvan, asennustyötä täytyy valvoa. Näin taloyhtiö varmistuu siitä, että asennus on tehty oikein.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)