LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

IL: Lääkäri arvostelee koronauutisointia

Koronakuolemiin liittyy väärinkäsityksiä, sanoo Juha Hänninen.

Saattohoitolääkäri Juha Hänninen arvostelee Iltalehdessä tapaa, jolla koronakuolemista on Suomessa uutisoitu. Terhokodissa työskentelevän Hännisen mukaan julkinen käsitys kivuliaasta tukehtumiskuolemasta on väärä, ja todellisuudessa myös koronaan menehtyneillä loppu on useimmiten ollut rauhallinen.

– Soitin hoidosta vastanneille lääkäreille eri yksiköihin, joissa oli esiintynyt koronakuolemia. Näiden keskustelujen perusteella näyttää siltä, että koronakuolema on hoivan piirissä olevilla monisairailla ihmisillä kuin muutkin infektiokuolemat, eli melko rauhallinen. Ei ruma ja tuskallinen. Uutisoinnilla on saatu kaikki pelästymään, että me tukehdumme kuoliaaksi, Hänninen sanoo.

– Se oli totta ja on edelleen totta, että tavallista useampia ihmisiä kuolee. Mutta sen sijaan pelätään enemmän sitä, miten kuollaan.

Koronakuolemien määrä on pysynyt Suomessa alhaisena, Hänninen muistuttaa. Lääkäri pohtiikin, onko tartunnoista ja koronakuolemista jatkuva uutisointi nykytilanteessa tarkoituksenmukaista.

– Alkuvuodesta saakka nämä luvut on julkaistu joka päivä, enkä oikein tiedä onko se tarpeellista vai lietsooko ihmisten paniikkia? Tähän kaipaisi ehkä jotain suhteellisuudentajua. Tällä hetkellä ymmärrän uutisoinnin sillä tilanne on jälleen pahenemaan päin, mutta tällä välillä näkymät olivat jo hyvinkin rauhalliset.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt