Gasumin pohjoisin tankkausasema löytyy Oulusta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

IL: Kaasuauto bensa-autoa kolmanneksen halvempi ajaa

Kaasuauto päihittää bensa-autot ympäristöystävällisyydessä ja polttoaineen hinnassa.

Ympäristötietoiselle autoilijalle on tarjolla myös muita vaihtoehtoja kuin kalliit sähköautot. Kaasuautot ovat viime vuosien aikana yleistyneet merkittävästi ja markkinoille on saatu uusia kaasuautoja tarjoavia merkkejä, uutisoi Iltalehti. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin yhteensä 1 200 kaasuautoa.

Biokaasun ajonaikaiset hiilidioksidipäästöt ovat lähellä nollaa ja koko auton elinkaarella laskettuna sen päästöt jäävät jopa 85 prosenttia alhaisemmiksi kuin bensa-autoissa. Sähköautoihin verrattuna kaasuauto häviää vähän ympäristöystävällisyydessä, mutta voittaa esimerkiksi toimintamatkassa ja tankkaamisen helppoudessa.

Kaasuautojen polttoaineena käytettävän kotimaisista jätteistä tehdyn biokaasun hinta litrahinnaksi muutettuna on 0,936 euroa/l ja Venäjältä tuotavan maakaasun 0,821 euroa/litra, eli kaasun hinta on bensiiniin tai dieseliin verrattuna selkeästi alhaisempi. Kaasuautoilijan polttoainekulut voivat jäädä jopa reilun kolmanneksen alhaisemmaksi kuin bensalla ajavan kulut. Sadalla kilometrillä kaasuauton polttoainekulut ovat noin 5-6 euroa kun bensa-autoilla kuljettaessa kulut ovat jopa 10 euroa.

Käytettyjä autoja myyvän Kamux-ketjun mukaan kaasuautojen hinnat vaihtelevat 5 000 eurosta 35 000 euroon. Oma polttomoottoriauto on myös mahdollista muuntaa sekä bensiiniä että kaasua hyödyntäväksi kaasuhybridiksi. Valtio tukee muuntoa 1 000 eurolla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt