X
SULJE MAINOS
Rokotusten edistyminen on vähentänyt sairaalahoidon tarvetta, vaikka tartunnat kasvavat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HUSin Lasse Lehtonen Ylelle: Leviämisvaiheeseen tuskin tarvetta siirtyä

Diagnostiikkajohtaja uskoo, että koronaepidemian eri vaiheiden kriteerit saattavat muuttua, koska niissä ei ole huomioitu rokotuskattavuutta.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvelee, että koronaepidemian eri vaiheiden kriteerejä tullaan arvioimaan uudelleen. Lehtonen huomauttaa Ylen haastattelussa, että kriteerit on tehty viime vuonna eikä niissä ole otettu huomioon rokotekattavuutta.

Vaikka tartuntaluvut kasvavat tällä hetkellä HUS-alueella, sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa.

– Tähän saakka sairaanhoidon tarve on seurannut tartuntojen määrää, mutta tällä hetkellä ei olla varmoja, tuleeko näin enää tapahtumaan. Jos väestö saadaan kokonaan rokotettua, vakavan taudin riski on pieni, eikä pelkkien tartuntojen laskeminen kuvaa tilannetta kovin hyvin, Lasse Lehtonen katsoo Ylellä.

Koronaepidemian tasot ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Lehtonen ei usko, että esimerkiksi Helsingissä olisi tällä hetkellä tarvetta siirtyä kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, koska toistaiseksi sairaanhoidon kasvu on ollut hyvin pientä.

Lehtonen toteaa, että polttava kysymys on tällä hetkellä se, saavutetaanko Suomessa tarvittava rokotekattavuus.

– Valitettavasti olemme hieman jäljessä siitä, missä meidän olisi hyvä olla. Siksi rokotusten nopeuttaminen on äärettömän tärkeää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt