X
SULJE MAINOS
Afrikan eteläosista levinnyt koronaviruksen B.1.1.529-muunnos on herättänyt huolta siihen sisältyvien lukuisten mutaatioiden vuoksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HUSin ex-johtaja: Tämä on myrskyvaroitus

Virustilanteen pelätään muuttuvan entistä synkemmäksi.

Viikonloppuna arvopaperimarkkinoita ravistellut omikron-muunnos ja sen aiheuttama pelko ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaahoitopiiri HUSin ex-toimitusjohtaja Aki Lindénin mukaan ”myrskyvaroitus” tulevasta.

Erityisesti majoitus- ja ravitsemusalan yritysten, lentoyhtiöiden ja liikenteen alalla toimivien yhtiöiden osakkeiden kerrotaan sukeltaneen. Taustalla on muunnoksen aiheuttama pelko ja epävarma markkinatilanne.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen osakeindeksi S&P 500 heikkeni pelkästään perjantaina 2,3 prosenttia. Eurooppalainen Stoxx Europe 600 heikkeni niin ikään liki neljä prosenttia.

– Vaikka tässä on kyse ensireaktiosta, se ei ole ”hiljainen signaali”, vaan ”myrskyvaroitus”, HUSin toimitusjohtajana 2010-2018 toiminut Lindén toteaa Twitterissä.

Lindénin mukaan on mahdollista, että virustilanne kehittyy tulevien kuukausien aikana selvästi nykyistä huonommaksi. Hän huomauttaa, että omikron-muunnoksen torjunnassa tulee huomioida kaikki Etelä-Afrikasta suuntautuva liikenne.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää maihin, joilla on tiiviit suhteet Etelä-Afrikkaan, esimerkiksi Britanniaan.

– Missä #korona tilanteessa elämme helmikuussa 2022? Todennäköisesti huonommassa kuin nyt. Tai tilanne rauhoittuu tiukoilla rajoituksilla. Ympäristö muuttuu arvaamattomasti, mutta demokratiassa omat ratkaisumme ovat omissa käsissämme, Lindén toteaa Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt