Verkkouutiset

Koronapotilas tehohoidossa Seinäjoella. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Huippututkijan ennuste Suomelle: Jos toiveajattelu ei toteudu, edessä on valtava katastrofi

Geenitutkija Tuuli Lappalaisen mukaan Suomen strategia tuntuu nojaavan oletukselle, että omikron aiheuttaa paljon deltaa lievempää tautia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Geentitutkija ja Yhdysvaltain arvostetun Columbian yliopiston apulaisprofessori Tuuli Lappalainen on huolissaan Suomen koronastrategiasta. Hän arvioi sen perustuvan oletuksiin, joiden tueksi ei vielä riitä tietoa.

– Suomen strategia tuntuu nojaavan oletukselle siitä, että omikron sairastuttaa vakavasti vain murto-osalla siitä riskistä kuin delta tänä syksynä. Mutta jos tämä toiveajattelu ei toteudu, käsissä on katastrofi, mahdollisesti valtava sellainen, Lappalainen varoittaa Twitter-ketjussaan.

Etelä-Afrikassa ensin havaittu omikronmuunnos näyttää olevan huomattavasti aiemmin hallinnutta deltamuunnosta tarttuvampi. Omikronia on pidetty deltaa vähemmän vaarallisena. Tämän tueksi ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole kovin paljoa tietoa. Herkempi tarttuvuus on myös vakava ongelma, vaikka tauti olisi jonkin verran lievempikin. Tästä muistuttaa myös Tuuli Lappalainen.

– Omikronin myötä tartuntojen määrä kasvaa paljon, ja rokotesuoja vakavaa sairautta vastaan on heikompi (esim. suoja 90%->75% = riski 10%->25% eli 2.5x). Eli: omikronin pitäisi olla PALJON vaarattomampi jotta sairaalat ei tulvisi yli. Sairaaloissa on ihmisiä, ei prosentteja, hän kirjoittaa.

Tutkijan mukaan mikään hänen tiedossaan oleva data ei tue sitä, että omikrontartunnan vaarallisuus olisi murto-osa deltatartunnasta.

– Tämä vaikuttaa päivä päivältä enemmän toiveajattelulta; parempi oletus on vaarallisuus joka on deltan luokkaa. Pian tiedämme lisää, Lappalainen sanoo.

– Riskienhallinnan kannalta keskeisin kysymys on kuitenkin: entä jos omikron ei olekaan todella harmiton? Siinä vaiheessa kun tämä tieto varmistuisi – ehkä 1-2 viikon päästä Briteistä – toimet olisivat pahasti myöhässä: virus levinnyt, sairaalaan johtavat tartunnat jo saatuna, hän jatkaa.

Tutkijan mielestä Suomessa otetaan nyt ”aivan valtavia riskejä erittäin heppoisten oletusten ja toiveajattelun varassa”.

– Nyt pitää optimistiseen skenaarioon luottamisen sijasta voimakkailla ja pikaisilla toimilla estää keskitien skenaarioiden karmeita seurauksia.

Tuuli Lappalaisen mukaan eri vaihtoehtojen riskit ovat aivan eri luokkaa.

– Jos nyt isketään jarrut pohjaan ja vaara onkin vähäinen, niin muutaman viikon sulku kyllä kestetään (deltakin tukahtuisi). Jos omikronin annetaan levitä, käsissämme on pahimmillaan kriisi jollaista ei ole sotien jälkeen koettu.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronainfossa kerrottiin eilen, että uusia koronatapauksia on todettu viime viikon aikana peräti yli 10[nbsp]500. Vahvistettuja omikronlöydöksiä oli eiliseen mennessä tehty 34, mutta alustavissa seulontatesteissä on havaittu selkeä noususuunta omikrontartunnoissa.

Ministeriön mukaan sairaala- ja tehohoidon tarve jatkuu huomattavan suurena koko maassa. Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 171 potilasta, joista 119 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 52 teho-osastoilla. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 137 uutta koronaviruspotilasta. Uusia koronavirustapauksia todettiin eilen 1[nbsp]981.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)