Verkkouutiset

Huippututkija ennustaa: Eurooppa halvaantuu, Kiina voi romahtaa

Vertauksista 1930-lukuun on historioitsijan mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nimekäs historiantutkija Niall Ferguson varoittaa Eurooppaa halvaantumisen uhasta. Kiinalla saattaa kuitenkin olla edessään vielä vakavampi paikka.

– Uskon, että historioitsijat pitävät tulevaisuudessa brexitiä pelkkänä Euroopan laajemman disintegraatio-ongelman esinäytöksenä, amerikkalaisessa Harvardin yliopistossa työskentelevä brittitutkija sanoi huipputason konferenssissa perjantaina Kiovassa.

– Minusta vaikuttaa, että ongelmat ovat monin verroin isompia kuin mitä Eurooppa voi tai haluaa kuvitella. Ensin epäonnistuttiin finanssikriisin taltuttamisessa, sitten juututtiin arabivallankumoukseen ja – kolmanneksi – luotiin vuosien 2015–16 maahanmuuttokriisin kaaos. Pelkään, että suunta on kohti halvaantumista ja kenties myös perääntymistä Euroopan yhdentymisestä, Ferguson toteaa.

Hän tyrmää näkemykset, joiden mukaan historiantutkijoiden tulisi keskittyä menneisiin tapahtumiin eikä arvioida tulevaisuutta.

– Kuten Winston Churchill aikanaan lausui, mitä kauemmas taaksepäin kykenet katsomaan, sitä pidemmälle eteenpäin todennäköisesti näet.

Samalla Ferguson varoittaa vääristä historiallisista rinnastuksista. Erityisesti häntä häiritsee se, että niin kymmenen vuoden takaista finanssikriisiä kuin poliittisen populismin nousua verrataan usein 1930-luvun tapahtumiin.

– Finanssikriisi ei kuitenkaan johtanut suureen talouslamaan, eikä populismi ole sama kuin fasismi, hän painottaa.

Uhkaako Kiinaa romahdus?

Vaikka Euroopan tilanne ei ole helppo, lähitulevaisuuden suurimmat myllerrykset voivat Fergusonin mielestä saada sysäyksensä Kiinasta. Maan taloutta ja teknologiaa suitsutetaan nyt runsaasti, mutta nopea romahdus on hänen mukaansa mahdollinen.

– Uskon Kiinan olevan kaukana kyvystä asettua Yhdysvaltoja vastaan. Arvelen, että kiinalainen järjestelmä on erittäin vakavien ongelmien partaalla, hän sanoo.

Kyse on hänen mukaansa muun muassa Kiinan väestökehityksestä, velkaantumisesta ja maan johdon yhä aktiivisemmasta pyrkimyksestä kontrolloida kaikkia elämänalueita. Tämä on hänen mielestään omiaan lamauttamaan tieteellisen ja taiteellisen vapauden.

– Luovuus on kaiken avain. Jos Kiinan hallinto onnistuu kääntämään internetin suureksi valvontakoneistoksi, aivan ensimmäisenä kuolevat mielipiteenvapaus ja luovuus. Voin jo nähdä sen: ystäväni kiinalaisissa yliopistoissa sanovat, että tiede on jäädytetty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)