LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

HU: Helenin sähkölaitoksia ei aina käynnistetä

Jos sähköntuotannosta ei saada pörssissä riittävää hintaa, laitosta saatetaan seisottaa.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen joutuu välillä seisottamaan voimalaitoksiaan. Se ei käytä aina kaikkea omaa sähköntuotantokapasiteettiaan ja ostaa sähköä markkinoilta sähköasiakkailleen, kertoo Helsingin Uutiset.

– Jokaisella laitoksella on oma roolinsa. Jos sen tuotannosta ei saada pörssissä riittävää hintaa, laitosta ei välttämättä käynnistetä, tuotannonsuunnittelupäällikkö Ari Joona sanoo Helsingin Uutisille.

Joonan mukaan kaikki Helenin voimalaitokset ovat tällä hetkellä toiminnassa. Jos sähköä kuitenkin täytyy ostaa, se tapahtuu pohjoismaisen sähköpörssin kautta.

– Jos joku myy sähköä meitä halvemmalla, niin totta kai ostamme. Myymme tuottamaamme sähköä markkinoille, kun hinta vastaa tuotantokustannuksiamme. Haemme joka hetki kustannusoptimia, Joona kommentoi.

Helenin oma sähköntuotanto on myös riippuvainen vuodenajoista, kun esimerkiksi kesällä lämmöntarve on pieni ja sähköä syntyy vähemmän. Talvella tilanne kääntyy toisinpäin, kun sähköä syntyy enemmän kuin Helenin asiakkaat tarvitsevat.

– Sähkön ostaminen pörssistä tehdään aina asiakastarpeen perusteella. Se ei ole kytköksissä sähköntuotantoon, Joona täsmentää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt