VR:n Exit covid-19 -suunnitelma sisältää yli 90 toimenpidettä, joilla pyritään varmistamaan matkustamisen turvallisuus. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Turvavälit junissa lähes mahdottomuus

VR pyrkii varmistamaan matkustamisen turvallisuuden toimenpidesuunnitelmalla.

Helsingin Sanomat seurasi, miten turvavälit toteutuvat junamatkalla. Helsingin ja Tampereen välillä kulkevan junan ravintolavaunussa täydelliset turvavälit ovat lähes mahdottomuus. Lattiaan on kuitenkin liimattu turvaväleistä muistuttavia tarroja.

Matkustajat ovat saaneet matkustaa junan ravintolavaunussa kesäkuun puolivälistä alkaen. Ravintolavaunut olivat poissa liikenteestä koronaviruksen vuoksi noin kaksi ja puoli kuukautta.

Nyt ravintolavaunussa noudatetaan samoja ohjeistuksia kuin muissakin ravintoloissa. Asiakaspaikoista täytetään noin kolme neljäsosaa.

Aluksi ravintolavaunujen asiakasmääriä kontrolloitiin. Yleisten rajoitusten lieventyessä tilanne on tasoittunut. Nyt asiakasmääriä pyritään hallitsemaan kuulutusten avulla, joilla kerrotaan, jos vaunut ovat liian täynnä.

– En erityisemmin mieti turvavälejä tai vastaavaa. Luulen, että ne ovat jollakin tavalla iskostuneet takaraivoon. Eli pitää väliä, eikä turhaan ota täällä kiinni kaiteista ja ovenkahvoista, sanoo Tampereelle matkaava Anna Mannerkoski HS:lle.

Junissa kerrotaan kuulutuksilla kolmella kielellä ohjeistuksia turvaväleistä sekä oikeaoppisesta yskimisestä ja aivastamisesta. Junasta voi ostaa kasvomaskin. Mannerkoski ei siihen tarttunut, koska on ollut oireeton.

– Sillähän ei suojella itseään vaan toisia.

VR:llä on oma suunnitelmansa, jolla valmistaudutaan vilkastuvaan joukkoliikenteeseen. Exit covid-19 -suunnitelma sisältää yli 90 toimenpidettä, joilla pyritään varmistamaan matkustamisen turvallisuus.

VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola myöntää, ettei VR pysty takaamaan junissa reiluja turvavälejä. Siitä huolimatta suunnitelma on toiminut.

– VR:n tiedossa ei ole yhtään tartuntaa tai tartuntaketjua, joka olisi jäljitetty VR:n henkilökuntaan tai junilla matkustaneisiin henkilöihin, Simola sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt