Isännöitsijöiden mukaan lainaa remonttiin ei saa yhtä helposti kuin ennen. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

HS: Taloyhtiöiden yhä vaikeampi saada lainaa

Lainan saanti on vaikeutunut erityisesti muuttotappioalueilla ja sijoittajavaltaisissa taloyhtiöissä.

Isännöitsijät ovat huolissaan remonttilainan saamisen vaikeutumisesta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Pankit ovat viime aikoina tiukentaneet luottoehtojaan etenkin muuttotappioista kärsivien alueiden taloyhtiöille sekä yhtiöille, joissa suuri osa osakkaista on asuntosijoittajia. Useiden asuntojen keskittyminen samoille henkilöille lisää pankkien näkökulmasta lainojen riskiä. Jos sijoittaja ajautuu maksuvaikeuksiin, voi koko taloyhtiön talous järkkyä.

Isännöintiliitto teki äskettäin jäsenilleen kyselyn, jonka mukaan taloyhtiöiden rahoitushaasteet ovat levinneet laajalle. Isännöintipalvelu Isarvon mukaan lainan saaminen on ollut paikoin hankalaa jopa Helsingissä.

– Aikaisemmin tämä ei ollut mikään ongelma. Rahaa tuputettiin asunto-osakeyhtiöille, ja niitä pidettiin turvallisina rahoituskohteina. Nyt se on kääntynyt, sanoo Isarvon toimitusjohtaja Marcus Johansson.

Johanssonin mukaan hyvillä sijainneilla sijaitseville yhtiöille lainaa on tähän mennessä kuitenkin järjestynyt. Kaikkialla tilanne ei ole yhtä hyvä.

– Se vaikeuttaa oikeasti taloyhtiöiden kunnossapitoa, Johansson sanoo.

Samoilla linjoilla on tamperelaisen Realian isännöitsijä Kari Stachon. Hänen mukaansa pankkien tiukka linja on puhuttanut alalla alkuvuodesta lähtien.

– Hankesuunnittelua on voitu tehdä vuoden tai kaksi ja sitten tulee tieto, että lainaa ei tipukaan, Stachon sanoo.

– Tämä on todella ihan katastrofi.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt