HS: Olkiluodon ydinvoimalahanke saattaa viivästyä entisestään

Suomessa pelätään, että ydinvoimayhtiö Arevan pelastusyritys Ranskan valtion tuella saattaa johtaa yhdeksällä vuodella viivästyneen Olkiluoto kolmosen lykkääntymiseen entisestään.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin rakentamisprojekti uhkaa vaikeutua entisestään, koska ranskalaisessa ydinvoimayhtiö Arevassa on käynnissä uudelleenjärjestely.

Olkiluodon projekti on viivästynyt yhdeksällä vuodella. Suomessa pelätään, että se voi menettää voimalan valmistumiseen tarvittavia tärkeitä resursseja ja lykkääntyä entisestään, kun Arevaa yritetään pelastaa Ranskan valtion tuella.

Olkiluoto kolmosen (OL3) piti alun perin valmistua vuonna 2009. Nyt valmistusajaksi on ilmoitettu vuoden 2018 loppupuoli. OL3:sen pitäisi tuottaa noin kymmenen prosenttia Suomen sähköstä.

Euroopan komissio päättää, onko Ranskan kaavailema valtiontuki Arevalle EU-sääntöjen mukaista. Teollisuuden voima (TVO), joka on tilannut Olkiluodon reaktorin, on vedonnut EU-komissioon, jotta se ottaisi suomalaisten huolet huomioon.

Areva on osittain ajautumassa ranskalaisen energiajätin EDF:n syliin. EDF ei kuitenkaan halua Olkiluoto kolmosta riesakseen.

TVO on ilmoittanut komissiolle olevansa huolissaan siitä, että yritysjärjestelyjen jälkeen Areva muuttuisi tynkä-Arevaksi, jolla ei välttämättä olisi tarpeeksi resursseja projektin loppuun viemiseksi, lähteet kertovat Helsingin Sanomille.

TVO on ilmoittanut komissiolle, ettei se sinänsä vastusta Arevan pelastamista Ranskan valtion tuella, vaan hankkeen seuraamuksia OL3-projektin näkökulmasta.

Arevan terveimmät ja tuottavimmat osat siirtyvät EDF:lle vähintään 51 prosentin omistusosuudella, jos komissio hyväksyy sen, että Ranskan valtio antaa Arevalle neljä miljardia yhtiön pelastamiseen.

EDF:llä on kuitenkin järjestelylle tiukka ehto: EDF ja sille siirtyvät osat Arevaa ”immunisoidaan täysin Olkiluoto kolmosen riskeistä ja kuluista”, kuten todettiin heinäkuun lopulla solmitun aiesopimuksen tiedotteessa.

Järjestelyssä OL3:een liittyvät vastuut ja oikeusjupakat jäävät vanhaan Arevaan, jota suomalaistahot ovat luonnehtineet roskapankkia muistuttavaksi järjestelyksi.

OL3-voimalan viivästykset ovat ajaneet TVO:n ja Arevan katkeriin rahakiistoihin ja keskinäiseen syyttelyyn. TVO on vaatinut Arevalta 2,6 miljardia euroa, Areva TVO:lta 3,5 miljardia. Riita on siirretty Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n välimiesmenettelyyn.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt