Hongkongin Victoria Park täyttyi mielenosoittajista 18. elokuuta 2019. LEHTIKUVA / AFP Isaac Lawrence

Hongkongissa rauhanomainen jättimielenosoitus

Mielenosoittajia oli ainakin satojatuhansia.

Hongkongin poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet usein yhteen viimeisen 10 viikon aikana. Kiina on alkanut hermostua ja ilmaissut pitävänsä jatkuneita protesteja terrorismina. Kiina on samalla koonnut joukkojaan erillishallintoalueen pohjoisrajalle Shenzheniin.

Viime viikonloppuna mielenosoittajat valtasivat Hongkongin lentokentän aiheuttaen satojen lentojen viivästymisen. Se sai Kiinan jo toisen kerran samaistamaan protestit terrorismiin. Viime torstaina protestoijat ottivat väkivaltaisesti yhteen poliisin kanssa.

Kiinan Lontoon-asianhoitaja Chen Wen antoi maansa puolesta vakavan varoituksen BBC:n Radio 4-lähetyksessä.

– Jos Hongkongin tilanne huonontuu siihen pisteeseen asti, etteivät tapahtumat ole enää Hongkongin hallituksen kontrollissa, keskushallinto ei aio vain istua ja katsoa vierestä. — Meillä on tarpeeksi voima- ja ratkaisukeinoja kaikenlaisen levottomuuden tukahduttamiseen [Hongkongin] peruslain puitteissa.

Tämänpäivän mielenosoitus oli kuitenkin rauhallinen. Järjestäjien mukaan osallistujia oli peräti 1,7 miljoonaa. Järjestäjä Civil Rights Human Front ei ollut saanut lupaa marssia läpi kaupungin, mutta poliisi salli mielenosoituksen Viktoria-puistossa. BBC:n mukaan mielenosoittajien ikäjakauma oli vauvasta vaariin.

Mielenosoittajat vaativat karkotukset Kiinaan mahdollistavan lain kumoamista, eikä vain jäädyttämistä, kuten nyt on tehty. Lisäksi he vaativat laajemmin demokraattisia uudistuksia ja poliisiväkivallan tutkimista.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt