Ruotsalaisen terveys- ja hoivapalveluyritys Attendon logo. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Hoivakotien johtajista yritetään Tehyn mielestä tehdä syntipukkeja

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestön mukaan johtajien päitä lyödään pölkylle asioista, joihin he eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet vaikuttaa.

Viime viikkojen yksityisiin hoivakoteihin kohdistuneen kohun terveys- ja hoivapalveluyritys Attendo on terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestön Tehyn mukaan alkanut puhdistaa mainettaan kyseenalaisilla keinoilla.

– Mediamylläkkää yritetään nyt hallita sillä, että hoivakodin johtajien päät lyödään pölkylle asioista, joihin he eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet vaikuttaa, arvioi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järjestön tiedotteessa.

Attendo on Tehyn mukaan myös purkanut yhden hoivakodin johtajan työsopimuksen kyseenalaisista syistä.

Alue- ja hallintovirasto on tehnyt tarkastuksen kyseiseen hoivakotiin 5. helmikuuta. Tarkastuksessa on ilmennyt puutteita, joista Attendo syyttää hoivakodin johtajaa. Johtajaa syytetään Tehyn mukaan muun muassa potilasturvallisuuden vaarantamisesta sekä Attendon maineen mustamaalaamisesta.

Tehy kuitenkin huomauttaa, että johtajan mukaan hoivakodissa on alusta asti ollut ongelmia rekrytoinnissa, koska koulutetun hoitohenkilöstön saatavuudessa on ollut vaikeuksia. Attendon aluejohto on vaatinut yksikön johtajalta tiukkaa kulukuria. Aluejohto on Tehyn mukaan ohjeistanut yksikönjohtajaa vähentämään hoitohenkilöstöä työvuorolistoilta, jotta kulut eivät kasva ja hoitohenkilöstöä ei ole liikaa verrattuna asukkaisiin.

– Hoivakodin johtaja on esittänyt koulutetun hoitajan hankkimista rekrytointifirmasta, mutta tämä olisi ollut ylemmän tason ohjeistuksen mukaan kiellettyä, koska se on kallista. Johtaja ei ole saanut lupaa palkata henkilökuntaa, vaikka on tätä nimenomaisesti pyytänyt, Rytkönen kertoo.

Twitterissä hän toteaa, että rohkea tehyläinen astui julkisuuteen. Hoivakodin johtaja vaati hänen mukaansa pitkään lisää hoitajia, mutta sai potkut viranomaisten tarkastuksen jälkeen.

– Me riitautamme tämän, hän twiittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt