Ibuprofeenin myynti on romahtanut Britanniassa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Helpottavaa: Tuttu kipulääke ei pahennakaan koronaa

Ibuprofeenin epäiltiin aiemmin kärjistäneen tiettyjen potilaiden infektio-oireita.

Britannian terveysviranomaisten mukaan tulehduskipulääkkeenä käytetyllä ibuprofeenilla ei ole yhteyttä koronaviruksen vakavampaan taudinkuvaan.

Aihe herätti keskustelua maaliskuussa, jolloin Ranskan terveysministeri Olivier Véran varoitti käyttämästä lääkettä koronavirusoireiden lievittämiseen. Hoidon tueksi suositeltiin esimerkiksi parasetamolia, joka ei vaikuta kehon tulehdusreaktioon.

Ranskassa neljällä nuorella potilaalla oli havaittu vakavia oireita, joiden epäiltiin olleen yhtedessä ibuprofeeniin. Lääkeaineesta varoitettiin myös Lancet Respiratory Medicine -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa.

– Lääkeviraston komitea (CHM) voi nyt vahvistaa, ettei ibuprofeenin haittavaikutuksista ole selkeää näyttöä, jos lääkettä käytetään korkean kuumeen kaltaisten Covid-19-oireiden lievittämiseen, Britannian terveydenhoitojärjestelmä NHS toteaa ohjeissaan.

NHS suosittelee koronaoireisiin joko parasetamolia tai ibuprofeenia.

– Parasetamolia tulisi kokeilla ensin, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia. Se on näin ollen turvallisin valinta suurimmalle osalle ihmisistä.

Ibuprofeiinia sisältävien tuotteiden myynnin kerrotaan laskeneen Britanniassa vain kolmannekseen aiemmasta tasostaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt