Eduskuntatalon istuntosalissa on tällä vaalikaudella kuultu kaikkiaan lähes 40 000 puheenvuoroa. Eduskunnan kuvapalvelu

He ovat eduskunnan puheliaimmat – kolme erottuu

Vaalikaudella eniten puheenvuoroja käyttäneet kansanedustajat ovat Pia Viitanen, Hannu Hoskonen ja Timo Heinonen.

Verkkouutiset laski eduskunnan tilastoista puheliaimmat kansanedustajat. Luvuissa ovat kunkin kansanedustajan täysistunnoissa käyttämät puheenvuorot ja vastauspuheenvuorot ajalta 1.6.2015-30.11.2018.

Kyse on siis koko tähänastisesta vaalikaudesta lukuunottamatta aivan vaalikauden alkua 2015. Luvuista puuttuvat kyselytuntien puheenvuorot.

Kolme eniten puhunutta kansanedustajaa ovat Pia Viitanen (sd., 889 puheenvuoroa), Hannu Hoskonen (kesk., 873) ja Timo Heinonen (kok., 839).

Jos ottaa vain varsinaiset puheenvuorot huomioon, tasaisen tilastokärjen järjestys muuttuu. Tällöin se on Hannu Hoskonen 565, Timo Heinonen 480 ja Pia Viitanen 474.

Tästä avautuvassa jutussa on Top 50 -lista eniten kaikkia puheenvuoroja käyttäneistä kansanedustajista.

Sdp:n Pia Viitanen voittaa kaikkien puheenvuorojen määrässä nimenomaan vastauspuheenvuorojensa runsaalla määrällä. Kokoomuksen Ben Zyskowicz luonnehti tiistaina eduskunnan täysistunnossa, että ”kuten tiedämme, edustaja Viitasella on vastaus joka kysymykseen, mutta hänellä on myös kysymys joka vastaukseen”.

Tamperelaiskansanedustaja Pia Viitanen kertoo Verkkouutisille yllättyneensä asiasta ja pitää ykköstilaa myönteisenä. Edustaja sanoo pitävänsä väittelystä ja pohtii valtiovarainvaliokunnan jäsenyytensä vaikuttaneen.

Puhujien Top 50 -listalla on selvästi enemmän opposition kansanedustajia kuin hallituspuolueiden kansanedustajia. PS:n kansanedustajat tosin ovat tällä vaalikaudella olleet molempia.

– Erityisesti oppositiossa onkin tärkeää, mitä salissa keskustellaan. Itse tykkään kovasti, että voi debatoida. Hallituksen esityksiä on peruutettukin – uskon että siihen on pystytty salissa puhumalla vaikuttamaan, Pia Viitanen sanoo.

Eduskuntaryhmien välisen puhuja-aktiivisuuden vertailua vaikeuttavat lukuisat ryhmävaihdokset ja puoluemuutoksetkin. Selvästi eniten täysistunnoissa ovat kuitenkin puhuneet kristillisdemokraatit. Kaikki heidän viisi kansanedustajaansa ovat puhujien Top 50 -listalla.

LUE MYÖS:
Tässä ovat 50 eniten puhunutta kansanedustajaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt