Merimaisema Helsingin Eiranrannassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Harvoin näin kaoottista” – sääennuste veti meteorologin sanattomaksi

Ilmakehä Euroopan yllä on meteorologin mukaan menossa kaoottiseen tilaan.

Euroopan keskus (ECMWF) julkaisi tänään odotetun kuukausiennusteen, joka yltää jo elokuun toiselle viikolle. Forecan meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan ”uudessa kuukausiennusteessa näkyy Suomen yllä ensi viikollakin sininen pläntti merkkinä tavanomaista kylmemmistä lämpötiloista”.

− Samalla säätyyppi muuttuu sateisemmaksi: viikon puolivälissä Suomeen saattaa levitä etelästä kesämyräkkä rankkasateineen. Ennustetut sademäärät ovat paikoin sen verran suuria, että ensi viikosta uhkaa tulla hyvin märkä, Markus Mäntykannas kirjoittaa blogissaan.

− Toisaalta matalapaine on nostamassa sateiden mukana helteisen lämmintä ilmaa kohti Itä- ja Pohjois-Suomea, mutta sateiden ja pilvien alla hellelämpötilat jäänevät saavuttamatta. Tämä on kuitenkin pienen tauon jälkeen helteen ensipyrky kohti Suomea, hän lisää.

Ensi viikon jälkeen kuukausiennuste vetää Mäntykannaksen mukaan ”sanattomaksi”.

− Varsinkin Pohjois-Euroopan yltä haalenevat niin sade- kuin lämpötilapoikkeamatkin eli sää näyttää jopa harvinaisen tavanomaiselta (jos näin voi asian ilmaista). Yleensä tällaiset muutokset kuukausiennusteissa kielivät sään erittäin vaikeasta ennustettavuudesta ja siitä, että ilmakehä on menossa Euroopan yllä kaoottiseen tilaan. Forecan twiitin mukaan ”harvoin on näin kaoottinen tilanne päällä”.

Mäntykannaksen mukaan vielä eilen esimerkiksi amerikkalainen säämalli, GFS, oli tuomassa Suomen ylle heinäkuun jälkimmäiselle puoliskolle helleaaltoa ja korkeapainetta, mutta nyt tilanne onkin jo muuttunut epävakaisempaan suuntaan.

− Myös eurooppalainen säämalli on tällä hetkellä ailahteleva pitkän linjan sään kehityksestä. Heinäkuun lopun osalta kaikki vaihtoehdot ovat siis vielä auki ja sään ennustettavuus tulee olemaan hyvin hankalaa – odotellaan ja ihmetellään, Mäntykannas sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt