Kemijoki Oy:n omistama Ossauskosken vesivoimalaitos. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

Hallitusohjelman kirjauksesta nousi äläkkä – ”Kuin byrokraatin iltarukous”

Kokoomusedustajien mukaan Kemijoen vesivoimalaitoksen rakentaminen uhkaa hallituksen kalapolitiikkaa.

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Heikkinen ja Saara-Sofia Sirén kummastelevat päätöstä Kemijoen uuden vesivoimalan perustamisesta.

Yle uutisoi maanantaina Kemijoki Oy:n valmistelevan investointipäätöstä Suomen suurimmasta uudesta vesivoimalasta Sierilän voimalaitoksesta Kemijokeen. Sirén ja Heikkinen katsovat, että päätös on kuitenkin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

– Hallitusohjelmassa on erinomaiset kirjaukset kalapolitiikan kunnianhimon lisäämiseksi. Vesilain uudistaminen, vaellusesteiden purkaminen ja kalojen lisääntymisalueiden kunnostaminen ovat oikeita askeleita, joita tuen ilomielin. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että matto vedetään näiden hyvien tavoitteiden alta heti alkuun, Sirén toteaa tiedotteessaan.

– Sierilän vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja vaelluskaloille olisivat hyvin merkittävät. Yksinään Sierilän rakentaminen veisi pohjan hallitusohjelman hyviltä kirjauksilta, sillä sen vaikutukset Kemijoen vapaana virtaavalle yläjuoksulle eivät ole kompensoitavissa.

Myös uuden hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) myönsi Ylellä, että hankkeesta on haittaa vaelluskaloille. Hän kuitenkin sanoo, ettei näe ristiriitaa Sierilän rakentamisen ja vaelluskalakantojen elvyttämistä lupaavan hallitusohjelman välillä.

– En näe mitään syytä minkä takia edes pitäisi puuttua, Paatero linjaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen luonnehtii Twitterissä hallitusohjelmaa ”byrokraatin iltarukoukseksi”.

– Tämä case kuvastaa hyvin [Antti] Rinteen (sd.) hallitusohjelman ongelmallisuutta. Se on kirjoitettu muodoltaan byrokraatin iltarukoukseksi, jota jokainen eturyhmä tulkitsee itselleen edullisesti. Suomen korvaamattomat virtavedet ja vaelluskalat ovat ensimmäisiä uhreja, Heikkinen tviittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt