Keskituloisen verotus on Suomessa kireämpää kuin naapurissa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Hallitus kurittaa keskituloista suomalaista”

Kokoomuksen Sari Sarkomaa varoittaa hallitusta keskituloisten unohtamisesta verokurimukseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus kurittaa keskituloisia suomalaisia.

– Progressiomme on Pohjoismaiden kirein. Pienten palkkojen verotus on Suomessa hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää. Sen sijaan verotus kiristyy hyvin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa. Myös eläkeläisen verotus on maassamme länsinaapuriamme monin tavoin kovempaa, Sari Sarkomaa listaa Verkkouutisten blogissaan.

Hän huomauttaa marginaaliverotuksesta ja muistuttaa, että verokarhu vie liki puolet tienatusta lisäeurosta jo 2 720 euron kuukausipalkalla.

– Karmaisevat luvut kertovat, että veropolitiikan painotuksen pitäisi olla keskituloisissa ja progression kohtuullistamisessa. Toisin näyttää ikävä kyllä käyvän, Sari Sarkomaa sanoo.

Veronmaksajain keskusliitto on arvioinut, että valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) esitys ensi vuoden valtion talousarvioksi kiristäisi ansiotuloverotusta 250 miljoonalla eurolla. Keskituloisen lompakosta lähtisi Sarkomaan mukaan 160 euroa vuodessa.

– Kiristykset osuisivat kovasti myös eläkeläisten rahapussiin. Myös muita veron kiristyksiä on luvassa, kuten kotitalousvähennyksen leikkaus.

Sarkomaa soimaa hallitusta keskituloisten ”verokurimuksesta”.

– Keskusta on painottanut, että mahdolliset veronalennukset on joka tapauksessa ohjattava pienituloisille. Vihreiden ja muun vasemmiston käsi on aina ollut kärkijoukoissa ja kyynärpäitä myöten keskituloisten taskuissa.

Sari Sarkomaa nostaa esiin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Karin hiljattaisen lausunnon puuttumisesta omaisuuden keskittymiseen ”erityisesti verotuksella”.

– Avoimuuden nimissä on tärkeä tietää, mitä veroja vihreät vielä haluavat korottaa, Sarkomaa kysyy.

– Niin vihreiden kuin koko hallituksen on syytä muistaa, että tavallisen ahkeran keskituloisen ansioita verotetaan Suomessa jo ankarasti ja lisätuloja vieläkin ankarammin. Keskimääräisen keskituloisen palkansaajan, yrittäjän tai ansioistaan työeläkettä kerryttäneet suurin omaisuus lienee lainalla ostettu oma koti. Suomi on varallisuuden ja tulojen jakautumisen osalta maailman kärkipäätä, hän jatkaa.

Sari Sarkomaan muistuttaa myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon hiljattain peräänkuuluttamasta ”reilusta muutoksesta”.

– Reilu muutos tarkoittaa sitä, että pienituloisten verotus keventyy ja etuudet paranevat, kun bensan hinta nousee, Ohisalo summasi Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Mikkelissä viime viikolla.

Sari Sarkomaa kysyy, eikö keskituloisista kuulla pihaustakaan.

– Vasemmistoliitto kulkee samalla keskituloista ahkeraa suomalaista rokottavalla linjalla. Keskituloisten verokurimuksen helpottamisen sijaan hallituspuolueet tuntuvat etsivän lähes kilvan uusia tapoja työntää käsi vieläkin syvemmälle keskituloisen taskuun.

Sarkomaa luonnehtii verolinjaa työn vastaiseksi. Hän vaatii hallitusta purkamaan kaavaillut ansiotuloverotuksen kiristykset ja kotitalousvähennyksen leikkaukset.

– Meidän tulee verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän eli työtä ja ahkeruutta sekä enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän eli haittoja ja päästöjä. Yhtä lailla tulee keventää eläkkeiden verotusta. Niin palkansaajien ja eläkeläisten ostovoiman turvaaminen on viisasta ja välttämätöntä.

Sari Sarkomaa luonnehtii keskituloisia hyvinvointiyhteiskunnan selkärangaksi, jolla ”ei voi maksattaa ihan kaikkea”.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta mutta myös työhön kannustamisesta sekä ahkeruuden arvostamisesta. On täysin kaupunkilaisjärjen vastaista, että lisätulojen tai paremmin palkatun työn hankkimisesta rangaistaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt