X
SULJE MAINOS
Vihreät ja keskusta kiistelevät susiasetuksesta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallituksessa kiistaa susiasetuksesta, ministeri vaatii aikalisää

Vihreät vetoavat Lukessa havaittuun ohjelmointivirheeseen.

Vihreät vaativat aikalisää susiasetukseen, koska Luonnonvarakeskus Luke kertoo havainneensa ohjelmointivirheen susikantalaskennassaan.

Luke kehittää työkaluja susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittämiseksi. Lukessa havaittiin tällä viikolla laskennassa ohjelmointivirhe, jonka tuloksena olivat liian pienet viitearvot perhelaumojen määrälle.

Luken laskentamallin tuottamaa tietoa perhelaumojen alustavista viitearvoista puolestaan käytettiin pohjana maa- ja metsätalousministeriön valmisteleman kannanhoidollista metsästystä koskevan asetuksen valmistelussa.

Vihreistä reagoitiin nopeasti Lukessa paljastuneeseen virheeseen ja toivottiin aikalisää sudenmetsästystä koskevan asetusluonnoksen kanssa.

– Asetus suden kannanhoidollisesta metsästyksestä pohjautuu Luonnonvarakeskuksen keskeneräiseen työhön, jossa on paljastunut virhe. Tutkijoiden voitava tehdä työ rauhassa loppuun, jotta susikanta ei vaarannu. Asetusluonnoksen kanssa tulisi ottaa aikalisä, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) vaati Twitterissä.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ilmoitti kuitenkin, ettei Lukessa havaittu ohjelmointivirhe muuta asetusluonnosta.

– Asetusluonnoksen sisältö ei muutu ja sen kiintiö on edelleen max. 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella. MMM korjaa ainoastaan asetuksen taustamuistiota, ministeriö ilmoitti.

Ministeriön vastaus ei tyydyttänyt vihreitä.

– On käsittämätöntä, että ministeriö ei odota tieteellisen määrittelyn valmistumista vaan haluaa aloittaa erittäin uhanalaisen suden kannan pienentämisen puutteellisilla tiedoilla.

– Luke tutkii paraikaa susikannan kestävää minimitasoa eli ns. suotuisaa suojelun tasoa. Tämä tieto on oleellista niin suojelun kuin EU-oikeuden kannalta. Miksi Jari Leppä (kesk.) viittaa kintaalla tutkijoiden työlle ja haluaa käynnistää metsästyksen ennen tieteellistä pohjaa, vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko twiittasi vastauksessaan maa- ja metsätalousministerille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt