Verkkouutiset

Sirpa Pietikäinen (vas.) ja Henna Virkkunen Strasbourgissa ennen koronaa. LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

”Hallitsematonta inflaatiota ei tule”

Sirpa Pietikäinen sanoo, että hintojen nousu pidetään kurissa korkoruuvin avulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) arvioi, että talouskasvu ja elvytys eivät johda kohtuuttomaksi kasvavaan inflaatioon.

– Ei tule hallitsematonta hintojen nousua, se on varma, hän sanoi tiistaina kokoomusmeppien tiedotustilaisuudessa.

Eri puolilla länsimaita on viime viikkoina pelätty, että inflaatio kiihtyy nopeasti, mikä tarkoittaa hintojen nousua, mistä seuraa epävarmuutta talouteen. Valtioiden ja EU:n elvytys kiihdyttäisivät inflaatiota entisestään.

Pietikäinen sanoo, että talouskasvu on lähitulevaisuudessa nopeaa ja ylikuumenemisen mahdollisuus on olemassa. Hän kuitenkin uskoo, että Euroopan keskuspankki EKP ja Yhdysvaltain keskuspankki Fed pystyvät tarvittaessa hallitsemaan tilannetta.

– EKP:llä ja Fedillä on tiukat finanssipoliittiset. Me voimme korkoruuvilla sammuttaa tätä grilliä ja hallita inflaatiota, Pietikäinen sanoo.

Korkoruuvi tarkoittaa korkojen nostoa ja ”grilli” taloutta ylipäänsä. EKP:n tavoite on pitää inflaatio alle kahdessa prosentissa mutta kuitenkin alle sen. Tavoitteeseen ei ole päästy yli kymmeneen vuoteen kuin hetkellisesti. Tällä hetkellä EKP:n peruskorko on puoli prosenttia negatiivinen.

EU-jäsenmaat ovat elvyttäneet talouksia yli vuoden ajan, ja parhaillaan EU valmistelee 750 miljardin euron elvytyspakettia. Sen rahoja aletaan jakaa ja lainata jäsenmaille aikaisintaan kesällä, ja jako jatkuu vuoteen 2026 saakka. On epäilty, että koska rahanjako osuu nousukaudelle, elvtyspaketti kiihdyttää inflaatiota.

Pietikäinen sanoo, että markkinoilla paketin vaikutus on otettu huomioon jo vajaa vuosi sitten, kun EU-maiden päämiehet päättivät sen perustamisesta.

– Paketin isoin talousvaikutus tuli silloin, kun päätettiin, että tällainen tehdään. Markkinat ovat sen jo ulosmitanneet.

Hänen mukaansa paketin perumisellakin – jota Suomessa ovat kannattaneet etenkin perussuomalaiset ja kristilliset sekä eräät kokoomuslaiset ja keskustalaiset – olisi seuraukset.

– Mitä se nyt sitten tekisi kasvavalle taloudelle? Sitten ainakin päästäisiin pohjalle eikä olisi enää inflaatiopelkoa.

Pietikäinen sanoo, että ylikuumenemista luultavasti nähdään esimerkiksi kiinteistöalalla. Toisaalta inflaatiolla on myönteisiäkin vaikutuksia: Palkat nousevat, eikä hintojen nousu tunnu kovin pahalta. Velkaantuneiden valtioiden velkataakka kevenee. Tämän vuoksi monet jopa toivovat ylikuumenemista, hän sanoo.

– Elvytyksellä ja inflaatiolla on toki haittansa, mutta niin on myös sillä, että laitetaan hanat kiinni. Kaikella on haittavaikutuksensa mutta ne ovat erilaisia keinosta riippuen.

Toinen kokoomusmeppi Henna Virkkunen muistuttaa, että korona on aiheuttanut maailmassa ennennäkemättömän tilanteen, jonka korjaamiseksi on etsitty parhaita mahdollisia ratkaisuja. Hänen mukaansa monessa pienyrityksessä joudutaan pohtimaan aivan muita asiouta kuin hallitsematonta inflaatiota.

– Monien yrittäjien on vaikea kokea sitä, että talous ylikuumenee, kun nähdään, miten isoissa vaikeuksissa monet pienyrittäjät, työntekijät ja kulttuurialan toimijat ovat, Virkkunen toteaa.

Hänen mukaansa EU-elvytyksessä kannattaa pohtia ennen kaikkea sitä, että rahat käytetään järkeviin kohteisiin.

– Investointien täytyy tuottaa aitoa eurooppalaista lisäarvoa. Pieni huoli on, että tulee silppumaisia hankkeita, joilla rahoitetaan jäsenmaiden hallitusten lempiaiheita, Virkkunen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)