Nord Stream 2 kulkisi samaa reittiä kuin Nord Stream 1. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

EU-parlamentilta täystyrmäys venäläiselle Nord Stream 2 -kaasuputkelle

Meppien mielestä Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on siirtynyt ”palvelemaan Venäjää”.

Kaikki EU-parlamentin suuret ryhmät ilmoittavat vastustavansa Itämeren pohjaan suunniteltua Nord Stream 2 -kaasuputkea. Vain yksi EU-vastainen ryhmä asettui EU-parlamentin keskustelussa tukemaan sitä. Myös EU-komissio vastustaa putkea.

– Komission kanta on, että putkellä voi olla kielteinen vaikutus muun muassa Ukrainaan, sanoi EU:n energiakomissaari Miguel Arias Cañete EU-parlamentissa.

Venäläisyhtiö Gazprom kaavailee rakentavansa Nord Stream 2 -kaasuputken, joka veisi kaasua Venäjältä Saksaan. Gazpromin lisäksi hankkeesseen osallistuu yrityksiä Saksasta, Hollannista ja Ranskasta. Gazprom on tähän saakka neuvotellut putken rakentamisesta yksittäisten maiden kanssa.

EU-komissio esitti kuitenkin kesäkuussa, että se alkaisi jäsenmaiden sijaan neuvotella Gazpromin ja Venäjän valtion kanssa. Ehdotusta käsitellään parhaillaan EU-parlamentissa ja EU-jäsenmaiden ministerineuvostossa. EU-parlamentti tukee ehdotusta.

EU-parlamentin suurimman ryhmän keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber toteaa, että kaasuputki toimisi vastoin EU:n periaatteita; EU haluaa vähentää riippuvuutta sekä fossiilisista polttoaineista että venäläisestä energiasta.

– Herää kysymys, että jos putkea ei tarvita, miksi siihen pannaan näin paljon rahaa. Onko tämä taloudellinen vai poliittinen projekti? Venäjä tekee kaikkensa ajaaksen poliittisia tavoitteitaan.

Sakslalainen Weber sanoo, että Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin mukanaolo on ”merkillepantava seikka”. Schröder toimii Nord Streamin hallintoneuvoston puheenjohtajana. Vihreiden EU-parlamentaarikko Reinhard Bütikofer, myös saksalainen, ilmaisee mielipiteensä suoremmin.

– Minun mielestäni Schröderin käytös on häpeällistä.

Tshekkiläinen Stanislav Polčák (EPP) arvioi, että takavuosina Schröder oli vielä Eurooppa-myönteinen, mutta nyt tämä on siirtynyt ”palvelemaan Venäjää”.

Sosiaalidemokraattimeppi Jeppe Kofod sanoo, että Nord Stream 2 uhkaisi Euroopan turvallisuutta.

– Venäjä painostaa EU-jäsenmaita. Komission pitää sanoa putkelle selkeästi ei, koska se on Euroopan etujen vastainen.

Ainoastaan EU-parlamentin EFDD-ryhmä asettuu tukemaan Nord Stream 2 -putkea. Liettualainen Rolandas Paksas epäilee, että putken torjuminen tarkoittaisi ”Kiinan muurin” rakentamista EU:n ympärille.

– Ehdotan, että siirrämme tämäbn politikoinnin sivuun ja toteutamme taloudellisesti kannattavia hankkeita, Paksas sanoo.

EFDD-ryhmä vastustaa EU:ta. Ryhmään ei kuulu suomalaisjäseniä.

EU-parlamentti käsitteli Nord Stream 2 -kaasuputkea torstaina täysistunnossaan. Suomalaiset mepit eivät käyttäneet puheenvuoroja.

Komissaari Cañete sanoo, että enemmistö EU-jäsenmaista kannattaa ehdotusta siitä, että komissio kävisi kaasuputkineuvottelut. Ehdotusta vastustavat Saksa, Itävalta ja Hollanti.

Kommentit