Verkkouutiset

EU-maissa turhaudutaan Brexit-sekoiluun – ”kuin venäläisten kanssa neuvottelisi”

Ranskan presidentti sanoo, että EU voi joustaa, kunhan Britannia kertoo, mitä se haluaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennen tuntui, että venäläiset ovat epärationaalisia. Nyt brittien kanssa tuntuu samalta.

Näin kuvaavat Brexit-neuvotteluja erään Baltian maan virkamiehet. Kuvauksesta kertoo Verkkouutisille muuan suomalainen virkamies.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Turhautuminen jaetaan useimmissa EU-maissa. Britannia jätti eroilmoituksen maaliskuussa 2017, ja nyt se neuvottelee EU:n kanssa, millä tavalla suhteet järjestetään tulevaisuudessa. Britannia ei kuitenkaan ole vieläkään kertonut, millaiset ehdot se haluaa.

Sen Britannia on todennut, että se haluaa jatkaa tavaroiden, pääomien ja palvelujen kauppaa mahdollisimman lähellä nykyisiä ehtoja. EU kuitenkin edellyttää, että listaan liitetään myös ihmisten liikkuvuus, mitä Britannia vastustaa.

EU ei voi joustaa kovinkaan paljon. Tämä johtuu siitä, että EU:lla on kauppasopimuksia muidenkin osapuolten kanssa. Esimerkiksi ETA-maa Norja maksaa lähes miljardi euroa pääsystä EU:n sisämarkkinoille. Britannia ei voi saada samoja ehtoja ilmaiseksi.

Briteille taloudellisesti tärkein kysymys koskee finanssipalvelujen vientiä manner-Eurooppaan. Finanssipalvelut tuovat Britannialle 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, mutta Brexit uhkaa estää sen pääsyn EU-markkinoille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vihjasi viikonloppuna BBC:n haastattelussa, että EU saattaa joustaa ja että Britannian finanssipalvelut saattavat jatkossakin päästä EU:n markkinoille. Se kuitenkin edellyttää, että Britannia kertoo, mitä se on valmis pääsystä maksamaan.

– Riippuu siitä, mitä olette valmiita laittamaan pöydälle, Macron sanoi.

EU-komissio linjasi joulukuussa, että Brexit-siirtymäkausi voi olla voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Siirtymäkausi tarkoittaa, että vaikka Britannia virallisesti on eronnut, se käytännössä jatkaa EU:n jäsenenä.

Teoriassa olisi mahdollista, että jos Brexit-neuvotteluissa ei edetä, Britannian siirtymäkausi voisi jatkua vielä vuosia eteenpäin. EU on kuitenkin halunnut asettaa selvän takarajan.

Syynä on se, että EU neuvottelee parhaillaan myös siitä, kuinka suuri sen budjetti on vuoden 2021 jälkeen. EU pelkää, että Britannian epäselvä asema mutkistaa neuvotteluja; EU haluaa tietää varmasti, maksaako Britannia jäsenmaksua vai ei.

– Muuten tämä menee diabolisen monimutkaiseksi, suomalaisvirkamies sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)