X
SULJE MAINOS
Maros Sefcovic Helsingissä vuonna 2017. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

EU briteille: Pohjois-Irlanti-nokittelu ei edistä mitään

EU-komissio lupaa neuvotteluavauksia ensi viikolla.

EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič sanoo, että Britannian hallituksen kovat puheet Pohjois-Irlannista eivät auta löytämään ratkaisua.

– Meidän täytyy siirtyä eteenpäin kovista poliittisista puheista ja uhkailuista, joita kuulemme koko ajan, itse asiaan, jotta voimme todella rataista ongelmat, Šefčovič sanoi Irlannin Dublinissa torstaina, kertoo Belfast Telegraph.

Šefčovič lupaa, että EU-komissio antaa omat ehdotuksensa ensi viikolla. Sen jälkeen on tarkoitus aloittaa intensiiviset neuvottelut Britannian kanssa.

– Me teemme kauaskantoisia ehdotuksia ja toivomme todella, että Britanniakin näkee ne sellaisina ja että se sitoutuu keskusteluihin rakentavasti, komissaari toteaa.

Britannian Brexit-ministeri David Frost sanoi aiemmin tällä viikolla, että Britannia harkitsee Brexit-sopimuksen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjan irtisanomista. Hän sanoi, ettei sopimus toimi riittävän hyvin ja että sitä pitää muuttaa. EU suhtautuu viileästi Britannian ehdotuksiin.

Pohjois-Irlannin asema oli Brexit-neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä. Britannian nykyinen hallitus hyväksyi loppuvuodesta 2019 sitä koskevan pöytäkirjan, joka takaa, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja säilyy avoimena.

Sopimuksesta kuitenkin seurasi myös se, että Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisellä rajalla joudutaan tekemään tullitarkastuksia. Tästä syystä britit haluavat muuttaa sopimusta. EU taas katsoo, että muutokset voisivat vaarantaa EU:n sisämarkkina-alueen ulkorajat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt