Verkkouutiset

”Esperi Care paljastaa, mikä ero on perheyrittäjällä ja pörssiyhtiöllä”

Terveys- ja sosiaalialan yrittäjien puheenjohtajan mukaan pörssiyhtiön täytyy nostaa tuottoa joka vuosi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime päivien uutiset ikäihmisten asumispalveluihin liittyvistä ongelmista eivät tulleet yllätyksenä yhdellekään alan työntekijälle tai palveluiden tilaajille, kertoo Terveys- ja sosiaalialan yrittäjät Teso ry:n puheenjohtaja Pekka Riihimäki.

– Esperi Caren tapauksessa näkyy karulla tavalla, mikä ero sosiaalialan asumispalveluissa on pienellä perheyrittäjällä ja monikansallisella pörssiyhtiöllä, Terveys- ja sosiaalialan yrittäjien puheenjohtaja Pekka Riihimäki kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Riihimäen mukaan hoivakotien perustajat ovat poikkeuksetta olleet alan osaajia, joilla on jopa kymmenien vuosien kokemus ja vahva näkemys alasta. Perheyrittäjälle on riittänyt, että hoivakoti takaa työntekijöille työpaikat ja elannon perheelleen.

– Pörssiyhtiön ongelmana on, että joka vuosi tuottoa täytyy nostaa. Kun hinnat on sementoitu vuosiksi, mistä pörssiyhtiö leipoo kasvavan katteen? Tietysti henkilöstömenoista, jotka ovat keskimäärin 60 prosenttia liikevaihdosta, Riihimäki kertoo.

Valvontakäynneistä ilmoitetaan ennalta

Pekka Riihimäen mukaan kuntien valvonta ei toimi. Jos valvontakäyntejä joskus tehdään, niistä ilmoitetaan ennalta. Yllätyskäyntejä on äärimmäisen harvoin.

– Jos esimerkiksi hoitajamitoituksissa havaitaan puutteita, yritys saa kehotuksen korjata tilanne ja ”vakavan nuhtelun”.

Yritysten valvontaa on Terveys- ja sosiaalialan yrittäjien mukaan lisättävä, erityisesti sanktioita, joita ei nyt käytännössä käytetä.

– Kun puutteita hoitajamitoituksissa havaitaan, yritys tulisi velvoittaa maksamaan syntynyt taloudellinen hyöty kokonaisuudessaan kunnalle ja hoivakodin asukkaille. Tämä lopettaisi tehokkaasti ongelman, ja uskon, että se noudattaisi useimpien ihmisten oikeustajua.

Kilpailutuksessa hinnan painotus on 90 ja laadun 10

Pekka Riihimäen mukaan pörssiyhtiöt ovat sote-alalla ennemminkin oire kuin sairaus. Kunnat ovat kovien paineiden alla vähentyvien resurssien ja kasvaneiden kustannusten takia.

– Ratkaisuna nähtiin paluu sata vuotta vanhaan järjestelmään, joka tunnetaan nyt asumispalveluiden kilpailutuksena. Jos kilpailutuksessa hinnan painotus on 90 ja laadun 10, käytännössä laadulla ei ole mitään merkitystä: vain hinta ratkaisee. Pieni perheyrittäjä on tässä häviäjä, isot pörssiyhtiöt voimistuvat.

Riihimäen mukaan vanhustenhoitoon pitää ohjata tarpeeksi rahaa, jotta voidaan taata inhimillinen ja hyvä vanhuus ihmisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)