X
SULJE MAINOS
Asunnonkatsoja Helsingissä. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Ensiasunto ostetaan yhä vanhempana

Ensiasunnon ostajien keski-ikä nousee ja yhä useampi päätyy todennäköisesti ostamaan ensiasunnokseen perheasunnon.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan omistusasunto on edelleen nuorten ykkösvaihtoehto ja moni omistusasuntoa toivova nuori myös säästää ensiasuntoa varten.

– Neljäkymmentä prosenttia 18–25 -vuotiaista nuorista, jotka haluaisivat tulevaisuudessa asua omistus-asunnossa, ilmoittaa jo säästävänsä ensiasuntoa varten. Tämä on ilahduttavan suuri osuus, koska nykyään ensiasunnon ostaminen vaatii käytännössä omia säästöjä, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Vuosien 2005–2016 välillä ensiasunnon ostajien lukumäärä on laskenut ja keski-ikä noussut. Samaan aikaan omistusasunnossa asuvien osuus on vähentynyt kaksioissa ja etenkin yksiöissä.

– Yksiöiden hintakehitys on irronnut muiden asuntojen hinnoista, ja entistä suurempi osa yksiöistä päätyykin sijoittajien käsiin. Tämä voi haitata perinteistä asuntopolkua, jossa pikkuhiljaa siirrytään suurempiin asuntoihin. Jos ensiasunnoksi ostetaan suoraan suuri perheasunto, on myös tarvittava laina paljon suurempi.

Korkosuojien suosio vakaa

Asumisen riskeistä kysyttäessä työikäiset näkivät suurimpana riskinä työttömäksi jäämisen, kun taas vanhemmilla ikäpolvilla suurin riski oli vakava sairastuminen. Asuntovelallisista joka kahdeksas arvioi, ettei selviytyisi asuntolainansa hoitomenoista, jos korot nousisivat viiteen prosenttiin.

– Vaikka julkinen huomio asumisen riskien suhteen keskittyy paljon asuntojen hintoihin ja korkoihin, löytyvät suuremmat riskit monesti lähempää arkea. Esimerkiksi asuntolainan kohdalla työttömyys on maksukyvylle monesti paljon suurempi isku kuin korkojen nousu, Kärkkäinen toteaa.

Nordean myöntämistä uusista asuntolainoista jopa kaksi kolmesta suojataan koroilta.

– Asuntolaina-asiakkaat ovat tänä päivänä varsin valistuneita. Osalle on luonnollisesti jo ehtinyt kertyä kokemusta siitä, miten korkojen nousu vaikuttaa omaan lainaan. Mutta myös ensiasunnon ostajat ovat tietoisia erilaisista riskeistä ja haluavat keskustella niistä, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Millerin mukaan yhä useampi asiakas on myös kiinnostunut säästämisestä asuntolainan lyhentämisen rinnalla.

– Kaikissa tilanteissa oman puskurin kerryttäminen säännöllisesti säästämällä on osa järkevää taloudenpitoa.

Tutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina YouGov 9.-13.3. välisenä aikana. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden. Kyselyyn vastasi 1008 vähintään 18-vuotiasta suomalaista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt