Turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustava mielenosoitus maahanmuuttoviraston edessä Helsingissä 8. syyskuuta 2017. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Enemmistö kannattaa turvapaikan väliaikaisuutta

Mielipidekyselyn mukaan 62 prosenttia kansasta katsoo, että pakolaisten pitäisi palata kotiin, kun suojelun tarve päättyy.

Perussuomalaisten TNS-gallupilla lokakuussa teettämän kyselyn mukaan vihreät on ainoa puolue, jonka kannattajista vähemmistö – ja heistäkin lähes 50 prosenttia – on tätä mieltä.

– Perussuomalaisten myöhemmin julkaistavassa maahanmuutto-ohjelmassa esitetään perusteetta suojeluasemaa nauttivien ulkomaalaisten laajamittaista paluumuuttoa. Suojeluntarve on systemaattisesti arvioitava uudelleen aina, kun oleskelulupaa uusitaan, ja oleskelulupa on pääsääntöisesti lakkautettava, jos suojelulle ei ole tarvetta, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Jo nykyinen ulkomaalaislaki mahdollistaa suojeluaseman lakkauttamisen, jos sille ei enää ole tarvetta. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan käytännössä koskaan sovelleta.

– Selkeä osoitus suojeluntarpeen olemattomuudesta on esimerkiksi se, että henkilö lomailee tai muusta syystä viettää aikaansa maassa, josta hän on ”paennut” tai jos hän lähettää sinne lapsensa kulttuuria oppimaan, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisten mukaan tärkeimpien lähtömaiden – Somalian, Irakin ja Afganistanin – kanssa on luotava toimivat yhteistyösuhteet, jotta niiden kansalaiset voivat hallitusti siirtyä takaisin kotiinsa. Yhteistyö voi sisältää sekä rahallista että asiantuntija-apua kyseisille maille.

– On huomattava, että erittäin heikosta integroitumisesta johtuen työikäinen somali, irakilainen tai afgaani aiheuttaa tällä hetkellä keskimäärin 13 000 euron nettorasituksen Suomen julkiselle taloudelle joka vuosi. Paluumuutolla on siis huomattava myönteinen vaikutus maamme julkiselle taloudelle, Halla-aho sanoo.

Hänen mielestään turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttö elintasosiirtolaisuuden kanavana on syytä lopettaa pikaisesti.

– Tämän sanoo järki, ja sitä mieltä on enemmistö suomalaisista, Halla-aho sanoo.

Kyselyn otos on 1 233 henkilöä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt