X
SULJE MAINOS
Poliisit kantoivat Elokapinan mielenosoittajia busseihin Mannerheimintiellä Helsingissä lauantaina. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Elokapina on kansainvälisen äärijärjestön Suomen haara”

Uusi kansanedustaja jätti järjestöstä kirjallisen kysymyksen.

Kansanedustaja Atte Kalevan (kok.) kirjallisen kysymyksen otsikko on ”olennaisesti vastoin lakia toimivan yhdistyksen lakkauttamisesta”.

– Yhdistyslain 43 pykälän mukaan yhdistys voidaan lakkauttaa, jos se olennaisesti toimii vastoin lakia tai hyviä tapoja. Oikeuskäytännössä on katsottu, että lakkauttaminen voi kohdistua myös rekisteröimättömiin yhdistyksiin, kysymyksessä todetaan.

– Elokapina on näkyvä kansainvälisen äärijärjestön Suomen haara, jonka toimintaan sen oman ilmoituksen ja julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan kuuluu keskeisesti lainvastainen ja yhteiskunnan toimintoja häiritsevä toiminta. Mielenosoitukset olisi täysin mahdollista toteuttaa poliisin esittämien vaatimusten puitteissa. Kuitenkin toimijat pitävät parempana vaihtoehtoa, jossa tietoisesti rikotaan lakia ja pyritään siten hankkimaan julkisuutta.

Atte Kalevan mukaan ”näyttää selvältä, että lakia ja hyviä tapoja vastaan toimiminen on Elokapinan keskeinen tai jopa pääasiallinen toimintatapa. Näin ollen järjestöön tulisi kohdistua samanlaista harkintaa kuin muihin ja jo aiemmin lakkautettuihin järjestöihin”.

Varsinaisena kysymyksenä kansanedustaja kysyy asianomaiselta ministeriltä eli Maria Ohisalolta ”:onko sisäministeriön hallinnonalalla harkittu yhdistyslain 43 §:n tarkoittamia toimia yhdistyksen olennaisesti lain vastaisen toiminnan lakkauttamiseksi ja mihin toimiin sisäministeri aikoo perusteluissa mainitun, olennaisesti lainvastaisen toiminnan johdosta ryhtyä”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt