Elinkeinoministeri Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni MT:lle: Turpeen käyttö perusteltua

Ministerin mukaan turve on nykyisellään hyödyllinen sivupolttoaine.

Energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) katsoo, että turpeen käyttö on Suomessa perusteltua nykytekniikan ja kylmien pohjoisten olojen vuoksi, kertoo Maaseudun tulevaisuus.

– Olemassa olevissa kattiloissa turve on käytännössä se sivupolttoaine, jota tarvitaan huippulämpötilojen saavuttamiseksi, Kulmuni perustelee.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy nykyennusteiden mukaan 2030-luvun aikana ja turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää kuitenkin kummallisena, ettei turpeen verotuksen alimitoituksesta luovuttu. Hän esitti sunnuntaina, että alimitoitus oli vihreiden ja keskustan ”kummallinen kompromissi” hallitusneuvotteluissa.

Mykkäsen mukaan esimerkiksi polttoaineverotuksen korotus olisi voitu korvata turpeen veroerivapauden poistamisella.

– Kaikki joutuvat tekemään kompromisseja, mutta espoolaisena kaupunginvaltuutettuna aidosti ihmettelen tätä, kun me saimme kuitenkin meidän kaudellamme aikaan kivihiilen kieltolain, jolla rannikon isoista kaupungeista poistuu kivihiili kymmenessä vuodessa. Nyt olisi ollut looginen seuraava askel tavoitella Sisä-Suomen kaupungeissa turvevapaata lämmitystä, ja hallitus jätti sen kokonaan tekemättä.

– Tiedämme, että tämä on keskustan painostuksesta jätetty tekemättä ja vihreät on tehnyt tässä lehmänkaupan, Mykkänen sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt