Elina Lepomäki. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Elina Lepomäki Ylellä: SDP:n vappusatanen vaihtui vappumiljardiksi

Suomella ei ole kokoomusedustajan mukaan varaa jatkuviin menolisäyksiin.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki ihmettelee tietoja, joiden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus olisi nostamassa julkisen talouden kehystä noin miljardilla eurolla.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti torstaina kyselytunnilla, että kehyksistä jouduttiin poikkeamaan jo viime vuonna koronakriisin vuoksi.

– Jos tiivistää hallituskauden tähän asti, niin tulee kieltämättä mieleen, että SDP osti itsensä pääministeripuolueeksi vappusatasella. Nyt sitten ostetaan loppukausi vappumiljardilla, Elina Lepomäki sanoi Ylen A-Talkissa.

Hänen mukaansa on päivänselvää, että kehyksiin oltaisiin palaamassa koronakriisin jälkeen. Valtiovarainministerin toimia Lepomäki pitää ennenkuulumattomina.

– Että kehystasoa korotetaankin sopivasti, jotta saadaan jälleen kerran mahtumaan lisämenoja. Ongelma on se, että meillä ei ole vain varaa tähän, Elina Lepomäki totesi.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen huomautti, ettei lopullista päätöstä kehyksistä ole vielä tehty. Hallitus toivoo Suomen pääsevän kahden prosentin kasvu-uralle, jotta velkasuhde voisi taittua vuosikymmenen puolivälin tienoilla.

Elina Lepomäen mukaan hallitus ei voi piiloutua vain koronakriisin taakse.

– Hallituksen holtiton velkaantuminen alkoi jo kauan ennen koronaa vuonna 2019 julkaistun julkisen talouden suunnitelman mukaan. Loppukauden eli vuoden 2023 alijäämä oli 5,3 miljardia euroa pelkästään sinä vuonna, Lepomäki sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt