Eija-Riitta Korhola. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eija-Riitta Korholan mielestä EU:ssa ei palkita tunnollista vaan rangaistaan

Ex-meppi sanoo, että moraalikato toimii alkusoittona EU:n hajoamiselle.

Entisen EU-parlamentaarikon Eija-Riitta Korholan (kok.) mielestä poliitikot palaavat liian usein Brysselistä kotimaahan kertoakseen, että Suomen saama taloudellinen hyöty pienenee. Viimeksi näin on käynyt EU:n elvytysrahaston kohdalla, hän kirjoittaa blogissaan.

– Kun asioita hoidetaan tunnollisesti, ei tule palkintoa vaan rangaistus. Näin on käynyt lukemattomat kerrat ilmasto- ja energiapolitiikan puolella. Tällainen katkeroittaa, luo moraalikatoa, populismia ja EU-vastaisuutta – se on EU:n hajoamisen alkusoitto.

Korhola esittelee taulukon, josta käy ilmi, miten tehokkaasti eri EU-maissa kerätään arvonlisävero. Suomessa toimitaan tehokkaasti, ja vain 3,6 prosenttia alvista jää keräämättä. Italian verottaja on puolestaan tehoton, ja maassa jää peräti 24 prosenttia alvista keräämättä.

– Näillä alveilla hoidettaisiin komeasti Italian pulmia. Elvytysrahan sijasta voisimme ehkä tarjota Italialle veronkeräämisen osaamista.

Korhola pohtii Italian hallitustunnustelijan Mario Draghin motiiveja, kun tämä on ehdottanut euroalueen yhteisen budjetin luomista.

– Se kieltämättä pitäisi Italian euroalueessa, mutta aika paljon nielemistä siinä on Suomelle niin kauan kuin elämme eri maailmoissa taloudenpidon kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt