Yhteiskunta tukee lakkoja taloudellisesti myös verotuella. LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ

Kimmo Sasi: Ei verotukea poliittisille lakoille

Lakkojen säännöt olisi mietittävä uudelleen.

Suomessa lakko-oikeus ymmärretään kansainvälisesti katsottuna hyvin laajana varsinkin poliittisten lakkojen osalta. Meillä ei aseteta rajoja lainsäätäjään kohdistuville lakoille, kuten Ruotsissa keston ja aiheutuvien vahinkojen suhteen. Poliittinen lakko kohdistuu työehtosopimusta rikkoen toiseen osapuoleen tälle vahinkoa aiheuttaen.

Normaalien perusoikeussäännösten mukaan poliittisen lakon toteuttavan osapuolen pitäisi korvata työehtosopimuksen toisen osapuolen taloudelliset vahingot.

Mutta tätäkin erikoisempaa on se, että yhteiskunta tukee lakkoja taloudellisesti myös verotuella.

Suomessa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut ovat vähennyskelpoisia. Lakkokassojen saama pääomatulo on yleishyödyllisen yhteisön statuksen vuoksi verovapaa. Mutta kun lakkoavustusta maksetaan, se ei olekaan veronalainen, vaan 16 euron suuruinen päiväavustus on verovapaa.

Näin on, vaikka yksi verotuksen johtavia periaatteita on vastaavuuden periaate. Jos jonkin etuuden hankinnasta kulut ovat vähennyskelpoisia, on tulo veronalaista. Jos meno ei ole vähennyskelpoista, on tulo verovapaata.

Oikeuskäytännössä on lisäksi katsottu, että ammattijärjestön keräämä ylimääräinen jäsenmaksu ”lakkovero” on maksajalleen vähennyskelpoinen, mutta siitä maksettu avustus kuvatulla tavalla verovapaa.

Toinen johtava vero-oikeuden periaate on ansiomenetyskorvausten veronalaisuus. Esimerkiksi työttömyysavustus on verollinen. Siksi lakkoavustuksen verovapaus on erikoinen poikkeus tästäkin periaatteesta.

Veropolitiikan keskeinen tavoite on työnteon edistäminen. Tältäkään kannalta verokannustin työn tekemättä jättämiseen ei ole perusteltu.

Yhteiskunnassamme vallitsee laaja yhteisymmärrys, että verotuksen porsaanreiät pitää tukkia. Se on ollut SDP:n veropolitiikan kärki viime vuosina. Jos verotuksessa pyritään johdonmukaisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja laajaan veropohjaan, tulisi lakkoavustusten verovapaus poistaa.

Jos sitä ei saada laajassa yhteisymmärryksessä ja erityisesti opposition vaatimuksesta poistettua tämän eduskunnan aikana, tulisi seuraavan hallituksen asettaa parlamentaarinen komitea arvioimaan lakkoa ja siihen liittyvää lainsäädäntöä ja sen harmonisointia muiden EU-maiden säännösten kanssa.

Kimmo Sasi

Kimmo Sasi

Kimmo Sasi on varatuomari, entinen kokoomuksen kansanedustaja ja entinen liikenne- ja viestintäministeri.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt