X
SULJE MAINOS
Bensiinin litrahinta on paikoin jo lähes kaksi euroa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Ei muuten enää tämän politiikan jälkeen keskustaa tue”

Bensiinin hinta kuumensi kansanedustajien tunteita.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmetteli eduskunnan täysistunnossa perjantaina, mitä me teemme teillä, jos suomalaisilla ei ole varaa ajaa niillä. Hän siteerasi Taloussanomien haastattelemaa savonlinnalaista Penttiä, joka tällä viikolla tankkasi 13 vuotta vanhaan autoonsa kallista bensiiniä Kallislahden Teboililla.

– ”Tästä ne vihreät nauttivat, ja me maalaiset kärsimme”. Tuo bensiini maksoi 1,95 euroa, eli lähes kaksi euroa. Jakeluaseman yrittäjä totesi ”minkäs sille mahtaa, ei täällä maaseudulla pääse mihinkään ilman autoa”. Arvoisa (Sanna) Marinin hallitus, hyvät keskustalaiset – tässä kertaantuvat nyt ne teidän tekemänne massiivisen suuret polttoaineveron korotukset, Timo Heinonen sanoi.

Heinosen mielestä hallituksen toimet teiden kuntoon laittamisesta ovat erilaisia kuin EU:n halut. Samaan aikaan liikkumisesta tehdään hänen mukaansa bensiinin ja dieselin veronkorotuksilla erittäin kallista.

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola totesi salista, että kyse taitaa olla maailmanmarkkinahinnasta.

Heinosen mukaan se on totta, mutta ”samaan te vetositte 2020 kun teitte koko 2000-luvun suurimman korotuksen bensiini- ja dieselveroon”.

– Silloin te totesitte, että maailmanmarkkinahinta on niin edullinen, että nyt voidaan tehdä tällainen ennätyssuuri korotus. Että se ei haittaisi ihmisten arkea. No. Teettekö te nyt sitten vastaavan veronalennuksen?, Heinonen kysyi.

– Ja arvoisa edustaja Savola. Omaa autoaan tankannut henkilö on joskus voinut ehkä tukeakin keskustaa, mutta ei muuten enää tämän politiikan jälkeen tue.

SDP:n Maria Guzenina paheksui, että perjantain kunniaksi tunteet kuumenivat ja toivoi keskittymistä itse asiaan, joka oli liikenneturvallisuus. Hän sanoi ihmettelevänsä Heinosen alkamista ”irvailemaan”.

– Siksi toivoisin että meillä olisi yhteistä tahtoa myös täällä salissa. Sen sijaan että täällä nälvitään toinen toisia ja irvaillaan näillä asioilla, niin ihan vakavasti kuka tahansa mikä puolue onkaan vuorollaan hallituksessa, näitä asioita vietäisiin johdonmukaisesti eteenpäin, Maria Guzenina toivoi.

Guzenina kysyi, miksi ”niin monen monta kautta” hallituksessa ollut kokoomus ei ole kiinnittänyt huomiota Espoon läpi kulkeviin valtion teihin.

Mikko Savola vastasi haastaneelle Timo Heinoselle, että ”taitaa olla kokoomus melko useassa hallituksessa ollut, joka polttoaineveroa on tässä maassa korottanut”.

Timo Heinonen kommentoi Maria Guzeninalle tämän väitettä irvailusta.

– Kyllä nämä, edustaja Guzenina, ovat ihan arjesta nousseita huolia. Nämä ihmiset ovat aidosti huolissaan siitä, kun bensiinilitra maksaa kaksi euroa, että se on jo lähellä kipurajaa, Heinonen totesi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi antavansa selityksen Guzeninalle siitä, miksi kokoomuksen ollessa hallituksessa ei valtio panostanut rahaa tärkeisiin Espoon liikennehankkeisiin.

– Toisin kuin nykyisen hallituksen aikana, niin silloin kun kokoomus on ollut hallituksessa, ei rahaa ole kasvanut puussa. Olemme silloin joutuneet asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen emmekä ole kaikkeen hyvään tarkoitukseen voineet laittaa lisää rahaa, Ben Zyskowicz sanoi.

– Nykyisen hallituksen aikana tilanne näyttää olevan toinen, koska aina voidaan ottaa lisää velkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt