X
SULJE MAINOS
Facebookin logo. LEHTIKUVA / AFP Olivier Douliery

Eero Heinäluoma: Hälyttävä tieto Facebookista

Demarimeppi sanoo, että EU:n pitää nopeuttaa digijättien veronkiristyksiä.

EU-parlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) arvostelee sosiaalisen median yhtiö Facebookia, koska se maksaa vain vähän veroja EU:hun, vaikka se on juuri ilmoittanut tehneensä jättituloksen.

– Edelleen hälyttävää on tieto siitä, että tästäkään tuloksesta ei ole saatu verotuottoja sinne, missä tulos on tehty, vaan Facebook kierrättää EU-alueen voittonsa pääosin Irlannin matalan yritysverotuksen kautta, Heinäluoma kirjoittaa Facebookissa.

Hän muistuttaa, että OECD-maat ovat aiemmin tänä vuonna sopineet minimiverotasosta. Hän viittaa heinäkuiseen päätökseen, jossa 130 maata sopi toimivansa kansainvälistä verovälttelyä vastaan. Maat sopivat 15 prosentin vähimmäisverosta. Heinäluoman mainitsema Irlanti ei aluksi liittynyt sopimukseen, mutta on myöhemmin ilmoittanut liittyvänsä siihen.

– Onneksi OECD-neuvotteluissa löydettiin sopu minimiverotasosta 136 maan kesken, jolloin kikkailu matalan verotuksen maihin hiipuu, Heinäluoma sanoo.

Hänen mukaansa digijätit ovat korona-aikana kasvattaneet voittojaan, joten niillä on velvollisuus osallistua muiden yritysten tavoin yhteiskuntien jälleenrakennukseen. Hän kehottaa EU:ta kiirehtimään uutta minimiveroa.

– EU:n olisi syytä soveltaa saavutettua minimiverosopua jo aiemmin, kuin OECD-neuvotteluissa sovittiin, jotta jättimäisen elvyttämisen tueksi saataisiin kaivattuja verotuloja.

Facebookin voitto kuluvan vuoden tammi-lokakuussa oli yli 9 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mikä oli noin 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt