Yhdysvaltain presidentti kommentoi energiapolitiikkaa Nato-huippukokouksen aamiaisella. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Brendan Smialowski

Donald Trump: Saksa on vaarallisen riippuvainen Venäjästä

Yhdysvaltain presidentti huomautti, että Saksan entinen liittokansleri toimii Nord Stream -yhtiön johdossa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut voimakkaasti Saksan tekemiä öljy- ja kaasusopimuksia Venäjän kanssa, erityisesti Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektia.

– Yritämme suojautua Venäjältä, mutta samalla Saksa maksaa heille miljardeja dollareita vuosittain, Trump sanoi Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Hänen mukaansa Saksasta on tullut sopimusten myötä ”täysin riippuvainen” Venäjästä.

– Loppujen lopuksi lähes 70 prosenttia [Saksan maakaasutuonnista] on Venäjän hallussa, joten sanokaahan: onko se sopivaa, Trump kysyi BBC:n mukaan.

– Ja tämän lisäksi vielä uusi maakaasuputki. Sanokaa, onko se sopivaa. Mielestäni ei, ja se on myös erittäin huono asia Naton kannalta.

Trump huomautti, että Saksan entinen liittokansleri, sosiaalidemokraattien Gerhard Schröder toimii Nord Streamin johtokunnan puheenjohtajana.

Yhdysvaltain presidentti toisti Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille huolensa siitä, että liittouman jäsenmaat käyttävät sitoumuksiaan vähemmän rahaa puolustusmenoihinsa. Saksan osalta kyseiset menot ovat vain hieman yli prosentti maan bruttokansantuotteesta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolusti tiistaina Euroopan unionin linjaa.

– Yhdysvalloilla ei ole eikä tule olemaan EU:ta parempaa liittolaista. Me käytämme puolustukseemme yhtä paljon rahaa kuin Kiina ja paljon enemmän kuin Venäjä, Tusk sanoi.

– Rakas Amerikka, arvostakaa liittolaisianne. Loppujen lopuksi teillä ei ole niitä kovin montaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt