X
SULJE MAINOS
Donald Trump vieraili Atlantassa lokakuussa. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Michael Zarrilli

Donald Trump etsii ehdokasta varapresidentiksi

Ex-presidentin odotetaan ensi vuonna vahvistavan, että hän tavoittelee uudelleen pääsyä Valkoiseen taloon.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump harkitsee jo nyt, kenet hän valitsee varapresidenttiehdokkaakseen vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Hän vaatii ehdokkaalta ainakin kahta asiaa: varapresidentin tulee olla ehdottoman lojaali Trumpille ja hänen pitää jakaa Trumpin näkemys siitä, että vuoden 2020 vaalitulos väärennettiin. Asiasta kertoo Politico.

Trump ei ole vielä vahvistanut, tavoitteleeko hän republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta. Hänen odotetaan kertovan asiasta vuoden 2022 välivaalien jälkeen. Hän kuitenkin rakentaa jo kampanjaorganisaatiota.

Tavallisesti ehdokas valitsee varapresidenttiehdokkaakseen henkilön, joka aatteellisesti ja alueellisesti takaa mahdollisimman laajan äänestäjäkunnan. Newyorkilaisen Trumpin varapresidenttinä viime kaudella toimi indianalainen konservatiivi Mike Pence, jonka poliittinen profiili poikkesi Trumpista.

Nyt Trump ei välitä näistä ehdoista, vaan haluaa valita itselleen mieluisan henkilön.

– Usein presidenttiehdokas valitsee henkilön, joka tasapainottaa puolueen eri siipiä. Mutta Trumpin kohdalla tämä ei päde. Trump on puolue. Se on niin yhtenäisenä hänen takanaan, sanoo Trumpin kampanjan mielipidetutkija kuuluva John McLaughlin.

Pence ei enää ole mukana ehdokkuuskisassa. Trump pettyi vajaa vuosi sitten Penceen, koska tämä vahvisti virkansa puolesta Joe Bidenin valinnan. Hän katsoi Pencen pettäneen hänet. Trumpin kannattajat huusivat tammikuun kuudennen päivän mellakassa, että Pence pitää hirttää. Trump on äskettäin todennut, että hänen kannattajansa noudattivat asiassa maalaisjärkeä (common sense).

Yksi ehdokas varapresidenttiehdokkaaksi voi olla kuvernööri Ron DeSantis, joka tosin edustaa Floridaa, siis samaa osavaltiota kuin Trump nykyisin. Trump on vihjannut, että hän saattaisi valita DeSantisin, mutta lähipiirin mukaan Trump haluaa tällä tavoin vain muistuttaa, että hän on ”luonut” DeSantisin. Trump myös pitää tätä kilpailijanaan.

Vaikka lojaalisuus on Trumpille tärkeintä, hän myös pohtii, kannattaako tehtävään valita nainen, mustaihoinen tai meksikolaistaustainen henkilö.

– Se voi olla kuka tahansa Etelä-Carolinan Tim Scottista johonkin aasialais-amerikkalaiseen Kaliforniasta tai meksikolaistaustaiseen Texasista, sanoo Trumpin entinen mielipidetutkija Tony Fabrizio.

Trump on luokitellut ehdokkaita kolmeen ryhmään päätöksenteon helpottamiseksi: naiset, värilliset konservatiivit ja luotetut neuvonantajat. Esimerkiksi tummaihoinen kuvernööri Scott tapasi Trumpin äskettäin, ja läsnäolijoiden mukaan miesten kemiat kohtasivat.

Trump on myös kehunut kuubalaistaustaista neuvonantajaansa Jeanette Nuñezia. Apulaiskuvernööri Nuñez on kuitenkin floridalainen kuten DeSantis, ja Politicon mukaan Yhdysvaltain perustuslaki saattaa rajoittaa samasta osavaltiosta tulevia asettumasta ehdolle.

Trump voi valinnassaan ottaa huomioon, että naiset eivät äänestäneet häntä riittävästi viime vaaleissa. Tällöin kyseeseen voisivat tulla Iowan kuvernööri Kim Reynolds tai Tennesseen senaattori Marsha Blackburn. Sen sijaan entinen YK-lähettiläs Nikki Haley on pudonnut pelistä, koska hän arvosteli Trumpia tammikuun mellakan jälkeen.

Jos Trump valitsee miehen, vahvoilla voivat olla Valkoisen talon entinen henkilöstöpäällikkö Mark Meadows ja entinen ulkoministeri Mike Pompeo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt