Kirjoittajan mukaan populismissa maailmalla ei ole aina väliä puhutaanko totta vai ei. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Sarah Silbiger

Olavi Ala-Nissilä: Disinformaation kudelmat tuhoavat

Yhdysvaltain vaaleissa on kaksi voittajaa. Toinen on Joe Biden ja toinen on juristikunta.

Juristien liikevoitto USA:ssa kasvaa mainiosti. Uskon, että istuva presidentti valittaa vaaleista maailman tappiin saakka. Arvoton näytelmä on luvassa.

Yhdysvalloissa vaalitarkkailijat ja oikeusviranomaiset eivät ole vaalituloksesta isoja ongelmia löytäneet. Siitä ei ole apua, sillä mikään muu vaalitulos kuin voitto ei Donald Trumpille ole kelvannut ennenkään.

Uutuussana on disinformaatiokudelma. Se tarkoittaa valheista ja puolitotuuksista kudottua tarinaa, jolla pyritään valtaa pitäämään tai kaappaamaan. Sanalle on kansanomaisempikin vaihtoehto. Historia varoittaa näistä.

Autoritäärisissä maissa kansanvalta ei toimi.  Nyt kysytään, että tuhoaako populismi kansanvaltaa nyt perinteisissä demokratioissa.

Tilanne on Valko-Venäjään käänteinen. Siellä autoritäärinen populismi on vallassa. Vaalitulos on todettu ETYJ:n vaalitarkkailijoidenkin toimesta epäluotettavaksi. Presidentti ei siellä kuitenkaan paikaltaan lähde.

Populismi pyrkii jakamaan kansaa kahtia elitismiin ja muuhun kansaan. Eriarvoistuminen onkin tosiasia. Esimerkiksi aluekehityksessä ihminen voi joutua kahteen pahaan loukkuun samanaikaisesti. Hän voi joutua työttömäksi kun rakennemuutos lopettaa tehtaan tai oman yrityksen ja samalla asunto voi menettää arvonsa, jos kukaan ei sitä taantuvalla paikkakunnalla osta.

On ymmärrettävää, että ihmiset hakevat vaaleissa apua. Populismi voi tarjota helppoja lääkkeitä tai vääriä lääkkeitä.  Kun kevyet lupaukset eivät johdakaan ajan muutoksessa luvattuun tulokseen, niin ihminen pettyy ja passivoituu.

Isoksi ongelmaksi on tullut se, että populismissa maailmalla ei ole aina väliä puhutaanko totta vai ei. Ihmiset eivät aina haluakaan kuulla välttämättä totuutta vaan viestiä, joka vahvistaa heidän omia mielipiteitään ja ennakkoluuloja. Pahimmillaan se on disinformaatiokudelmien, salaliittoteorioiden rakentamista.

Kansan kahtiajaon seurauksena on kehitys kohti kaksipuoluejärjestelmää. Se on kuin duopoli liike-elämässä. Politiikassa vaihtoehdot etääntyvät toisistaan yhä kauemmaksi.

Kriisissä kansakunnan yhtenäisyys punnitaan. Populismi on kriisissä osoittautunut kädettömäksi.

Joe Biden pyrkii yhdistämään ja kokoamaan kansakuntaa. Se on todella vaikeaa kun vastavoima ei sitä halua vaan tekee päinvastoin.

Ensin on sana, sitten on teko. Kansanvallan murentumisesta voi olla vakaviakin seurauksia.  Siksikin kansanvaltaa pitää puolustaa.

 

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on KHT-tilintarkastaja, Senior Advisor ja entinen Euroopan Tilintarkastustuomioistumen jäsen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt