Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi. LEHTIKUVA/AFP

Demokraatit ajavat virkarikossyytettä Donald Trumpille

Demokraatit aikovat vaatia presidentti Donald Trumpin asettamista virkasyytteeseen tänään.

Edustajainhuone toimi New York Timesin mukaan sunnuntaina kahdella rintamalla pakottaakseen presidentti Donald Trumpin virastaan, mikä lisäsi varapresidentti Mike Penceä kohdistuvaa painetta ryhtyä toimiin.

Edustajainhuoneen demokraatteja edustavan puhemies Nancy Pelosin kollegoilleen osoittamassa kirjeessä hän sanoi, että parlamentti liikkuu maanantaina eteenpäin sitovalla päätöslauselmalla, jossa varapresidentti Penceä kehotetaan ottamaan esiin perustuslain 25. lisäys ja haastamaan presidentti Trumpin valtuudet.

Pelosi pyysi sunnuntaina Penceä vastaamaan ”24 tunnin sisällä”. Pelosi totesi myös, että edustajainhuone esittäisi Trumpin viraltapanoa.

Johtavat demokraatit ovat todenneet, että he voisivat edetä huomattavan nopealla aikataululla ja syyttää Trumpia ”rikoksista ja väärinkäytöksistä” alkaneen viikon puolivälissä.

– Suojataksemme perustuslakiamme ja demokratiaamme toimimme kiireellisesti, koska tämä presidentti on välitön uhka molemmille. Päivien myötä pelko jatkuvasta hyökkäyksestä demokratiaa vastaan – jonka tämä presidentti on tehnyt – lisääntyy, samoin kuin välittömän toiminnan tarve, Pelosi kirjoitti.

Syyte nostetaan, jos enemmistö edustajainhuoneen 435 edustajasta arvioi, että presidentin toimia on punnittava oikeudenkäynnissä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt