Näkymä Al-Holin leiriltä Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Giuseppe Cacace

Ben Zyskowicz Isis-naisista ja lapsista: Mitä hallitus haluaa?

Kansanedustaja ihmettelee, eikö kansalla olisi oikeus tietää hallituksen kantaa ISIS-palautuksista.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan al-Holin leirillä Syyriassa olevista suomalaisista on käyty keskustelua koko kesä. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja muut vastuussa olevat ministerit ovat lähes päivittäin joutuneet vastaamaan asiaa koskeviin kysymyksiin.

– He ovat kertoneet asian selvittämisestä ja korostaneet tapaukseen liittyviä muun muassa oikeudellisia ja käytännöllisiä ongelmia. Edelleen he ovat lausunnoissaan pyöritelleet itsestäänselvyyksiä, kuten sitä, että Suomi on oikeusvaltio tai sitä, että jokaisella suomalaisella on oikeus tulla Suomeen, Ben Zyskowicz toteaa.

– Asian vaikeus on varmasti totta, mutta eikö Suomen kansalla olisi oikeus tietää vastaus siihen peruskysymykseen, mikä on maamme hallituksen tahtotila asiassa?

Hän sanoo ydinkysymyksen olevan ”halutaanko hakea leiriltä Suomen kansalaisia Suomeen? Jos halutaan, koskeeko tämä vain lapsia vai koskeeko tämä myös aikuisia?”.

– Minä en ainakaan tiedä vastauksia näihin kysymyksiin. Tietääkö joku muu? Voisiko myös media olla tyytymättä niin sanottuihin hyvää päivää kirvesvartta -vastauksiin ja vaatia ministereitä kertomaan, mikä on hallituksen tahtotila tässä asiassa, Zyskowicz toivoo.

Hän toteaa kokoomuksen katsovan, että hallituksen tulee linjata, että aikuisia ei auteta Suomeen.

– Toisaalta tulee linjata, että varsinkin pienemmät lapset pyritään tuomaan tänne turvaan. Mielestäni on selvää, että lasten pelastaminen leiriltä Suomeen on lapsen edun mukaista riippumatta siitä, miten lapsen huoltaja asiaan suhtautuu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt