Barack Obama on suuttunut vapaamatkustajamaille – ”Venäjä hallitsee, teemme mitä tahansa”

Yhdysvaltain presidentin mukaan niin Euroopassa kuin Lähi-idässä monet maan liittolaisista pyrkivät hyötymään ilmaiseksi.

Presidentti Barack Obamaa on haastatellut The Atlantic -lehti. Obaman mukaan joukko USA:n liittolaisia Persianlahdella on vapaamatkustajia, jotka ovat innokkaita saamaan USA:n mukaan eri ryhmien välisiin konflikteihin alueella.

Sama koskee presidentin mukaan Eurooppaa.

Barack Obama puolustautuu arvostelulta, ettei hän tehnyt tarpeeksi Vladimir Putinia vastaan Ukrainassa. Obaman mukaan Ukraina tulee Venäjän naapurimaana aina merkitsemään enemmän Venäjälle kuin USA:lle ja sotilaskonfliktissa Venäjä ”lisääntyvästi hallitsee” entistä satelliittimaataan. Hän sanoo olevansa Ukrainan suhteen realisti.

– Tosiasia on että Ukraina, joka ei ole Nato-maa, tulee olemaan haavoittuvainen Venäjän sotilaalliselle hallitsemiselle teemme sitten mitä tahansa.

– Tämä on esimerkki, jossa meidän on oltava hyvin selkeitä ydinintresseistämme ja siitä, minkä puolesta olemme halukkaita menemään sotaan, Barack Obama sanoo.

Obamalta kysytään, eikö olisi eduksi, jos Putin uskoisi hänen suuttuvan, jos Venäjä uhkaa jotain valtiota.

– Nykyaikaisessa Amerikan ulkopolitiikassa ei ole todisteita, että ihmiset reagoivat noin. Ihmiset reagoivat sen mukaan mikä heidän pakkonsa on, ja jos se on todella tärkeää jollekin eikä se ole tärkeää meille, he tietävät sen, ja me tiedämme sen. On tapoja estää, mutta se edellyttää, että olet etukäteen hyvin selvillä, minkä puolesta kannattaa sotia ja minkä ei, hän vastaa.

– Jos joku on tässä kaupungissa sitä mieltä, että meidän tulisi harkita sotimista Venäjän kanssa Krimistä ja Itä-Ukrainasta, heidän tulisi puhua ja sanoa se hyvin selvästi.

Toisaalla haastattelussa Obama toteaa, että Putin ”on jatkuvasti kiinnostunut tulemaan nähdyksi meidän vertaisenamme ja työskentelevän kanssamme, koska hän ei ole täysin tyhmä”. Obama sanoo Venäjän ”vuotavan verta” ylirasittuneena ja maan talouden supistuneen kolmen vuoden ajan.

Presidentti sanoo häntä voitavan sanoa realistiksi, mutta myös internationalistiksi ja idealistiksi.

– Vapaamatkustajat suututtavat minua, Obama toteaa.

Tuossa kategoriassa hän mainitsee Ranskan ja Britannian Libya-operaation osalta.

– Viime vuosikymmeninä on ollut tapana näissä olosuhteissa, että meitä painostetaan toimimaan mutta sitten osoitetaan haluttomuutta osallistua itse (”put any skin in the game”).

Kommentit