Koululaiset ilmestyvät taas katukuvaan. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Autoilijoiden oltava ensi viikolla valppaina

Autoliitto muistuttaa, että aikuisten vastuulla on turvata lasten koulutie.

Sadattuhannet peruskoululaiset aloittavat jälleen koulutiensä ensi viikolla. Autoliitto muistuttaa, että aikuisten vastuulla on turvata lasten koulutie ja näyttää hyvää esimerkkiä omalla käytöksellään.

– Katukuvaan ilmestyy noin 60 000 ekaluokkalaista, joista monet ovat ensimmäisiä kertoja itsenäisesti liikenteessä, toteaa tiedotteessa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Hän muistuttaa, että pienten lasten kyky havainnoida ja arvioida liikennetilanteita on rajallinen. Heidän huomionsa saattaa kiinnittyä aivan muihin asioihin kuten tien toisella puolella oleviin kavereihin.

– Autoilijoiden pitää sovittaa ajonopeutensa sellaiseksi, että auton pystyy pysäyttämään yllättävässä tilanteessa. Kaikki keskittyminen pitää olla liikenteessä. Varsinkaan koulujen läheisyydessä ei pidä vaihtaa edes radiokanavaa laittomasta kännykän räpläämisestä puhumattakaan, Vesalainen painottaa.

Ensimmäisinä päivinä vanhemmat haluavat saattaa lapsensa kouluun. Autoliiton mukaan lapsi olisi hyvä saattaa kävellen, jos koulumatka ei edellytä auton käyttöä. Näin vältettäisiin turhaa saattoliikennettä koulujen lähellä.

– Lasta kuljetettaessa auto on syytä pysäyttää niin, ettei sitä joudu lähtiessä peruuttamaan, sillä taakse jää helposti lapsi piiloon, Vesalainen varoittaa.

Hän muistuttaa lisäksi, että lapset ottavat mallia aikuisista. Kaikkien aikuisten vastuulla onkin olla hyvänä esimerkkinä ja liikkua liikenteessä sääntöjen mukaan.

– Jos aikuinen ei malta odottaa valojen vaihtumista vihreäksi ylittääkseen kadun, niin miksi lapsikaan malttaisi, Vesalainen huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt