Atte Kaleva: Meillä tulee olemaan entistä enemmän jihadisteja joka tapauksessa

Jihadismitutkija suosittelee lisäämään maahanmuuttoviraston voimavaroja.

– Kritisoin turvapaikanhakukäytäntöjä siitä, että hakijan pitää tulla Suomeen, jotta hän voi hakea turvapaikkaa. Matka on melko mahdoton tehdä muuta kuin ihmissalakuljettajien kautta, ja me luomme markkinat tällaiselle toiminnalle, tutkija kapteeni evp Atte Kaleva sanoo Verkkouutisille.

Niin kauan kuin turvapaikanhakujärjestelmä säilyy nykyisenlaisena, turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Atte Kalevan mielestä resurssit laitetaan myös vääriin kohtiin.

– Meidän pitäisi ennemminkin tukea maahanmuuttovirastoa siinä prosessissa, että he käsittelisivät nopeasti turvapaikanhakijoiden hakemukset, eikä sitä, että hakijoita makuutetaan vuosi tai puolitoistavuotta vastaanottokeskuksissa ja lisätään sitä kapasiteettia, Kaleva sanoo.

Nyt liian vähäiset resurssit maahanmuuttovirastossa tarkoittavat pitkiä käsittelyaikoja. Se toisaalta hidastaa perusteettomien hakemusten hylkäämistä ja toisaalta laitostaa niitä, jotka aikanaan saavat myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Jos hakemusten käsittelyyn saataisiin resursseja, haastattelut ja lain mukaiset selvitystyöt saataisiin tehtyä kuudessa viikossa, Kaleva arvioi. Hän sanoo luottavansa maahanmuuttoviraston osaamiseen ja hakemusten asianmukaiseen käsittelyyn.

Siitä huolimatta hän muistuttaa, että on päivänselvää, että turvapaikanhakijoiden mukana tulee myös niitä, ”joilla on pahat mielessä”.

– On herttaisen kuuloista että avataan rajat ja toivotamme kaikki tervetulleiksi, mutta ei se ole realismia. Kyllä meidän täytyy pitää päät kylminä tässä tilanteessa, vaikka kuinka tuntuisi että siellä on hyvin tunteisiin vetoavia, riipaisevia ihmiskohtaloita, Kaleva toteaa.

Hän muistuttaa, että aukotonta prosessista ei saada millään.

– Meidän täytyy joka tapauksessa yhteiskuntana hyväksyä, että meillä tulee olemaan entistä enemmän jihadistisesti ajattelevia yksilöitä ihan jo sen takia että muslimivähemmistön määrä kasvaa, Kaleva sanoo.

Suurempi islamilaistaustainen väestö tarkoittaa enemmän potentiaalisia rekrytointikohteita ja se tarkoittaa tilastollisesti lisää jihadismia Euroopassa.

– Tämä on sellainen ilmiö, joka on tullut Suomeen ja meidän pitää pystyä sitä jotenkin yhteiskunnassa käsittelemään. Ainoa tapa siihen on se, että velvoitetaan ja myös oikeutetaan muslimiyhteisöt olemaan mukana ongelman ratkaisussa, Kaleva sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt