X
SULJE MAINOS
Kerrostaloja Helsingin Töölössä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Asuntokauppa on tasaantumassa

Alkuvuoden huimista kauppamääristä ollaan palaamassa aikaisempien vuosien tasolle.

Lokakuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 3,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Kumulatiivisesti kauppamäärissä ollaan lokakuun jälkeen edellä edellistä vuotta 12,9 prosenttia.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Saleniuksen mukaan asuntokauppaa ovat vauhdittaneet poikkeusajan ja etätöiden myötä muuttuneet tilatarpeet sekä tietynlainen arvomaailman muutos.

– Koti ei ole pelkkä asunto vaan nyt puntarissa ovat myös sen muunneltavuus, toiminnallisuudet ja soveltuvuus omiin ja perheen tarpeisiin. Tämä näkyy varsin hyvin kysynnän siirtymisestä suurempiin asuntoihin (+ 1 h) sekä rivi- ja omakotitaloihin, jotka tarjoavat paremmat mahdollisuudet tarpeiden toteuttamiseen. Kysynnän kasvu näkyy myös omakotitalojen myyntiajoissa, jotka ovat laskeneet koko maan osalta tasaisesti, keskimäärin 18,1 prosenttia vuoden takaisesta, Salenius sanoo.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan lokakuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja maanlaajuisesti 3,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppamäärät laskivat lokakuussa 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kumulatiiviesti alkuvuodesta asuntokauppamäärät pääkaupunkiseudulla ovat 12,2 prosenttia korkeammat kuin viime vuonna. Muualla Suomessa tehtiin syyskuussa kauppoja kolme prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja kumulatiivisesti alkuvuodesta 13,8 prosenttia enemmän verrattuna vuonna 2020.

Vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat eniten Oulussa ja laskivat eniten Porissa.

Lokakuussa kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 3,5 prosenttia (+197 €), Espoossa 5,6 prosenttia (+232 €), Vantaalla 8,7 prosenttia (263 €), Tampereella 4,9 prosenttia (+153 €) sekä Turussa 8,8 prosenttia (+243 €), Jyväskylässä 8,1 prosenttia (+172 €), Lahdessa 6,9 % (+119 €) ja Oulussa 9,2 % (+202 €), jossa hinnat nousivat vuodessa eniten.

Kuopiossa kaksioiden neliöhinnat pysyivät viime vuoden tasolla, ja olivat 2354 euroa neliöltä.

Neliöhinnat laskivat lokakuussa vuoden takaisesta Kouvolassa hieman 2,4 prosenttia (-30 €) ja Porissa 7,8 prosenttia (-118 €), jossa hinnat laskivat vuodessa eniten.

Koko maan osalta vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat vuoden takaisesta 0,4 prosenttia (+11 €).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt